Antena 3 CNN Actualitate O maşină din trei circulă fără poliță RCA. Asigurarea auto este obligatorie chiar şi pentru cei care nu mai conduc și îşi ţin maşinile în curte

O maşină din trei circulă fără poliță RCA. Asigurarea auto este obligatorie chiar şi pentru cei care nu mai conduc și îşi ţin maşinile în curte

Potrivit ASF, din 9,66 milioane de autovehicule care circulă în România, numai 6,72 de milioane au poliţă de asigurare auto obligatorie de tip RCA, iar poliţia nu are evidenţa celor care circulă ilegal.

O maşină din trei circulă fără poliță RCA. Asigurarea auto este obligatorie chiar şi pentru cei care nu mai conduc și îşi ţin maşinile în curte
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    18 Mai 2022   •   09:50

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertiza, cu câteva zile în urmă, că aproape 500.000 de poliţe de asigurare RCA emise de falimentara City Insurance expiră pe 11 mai, chiar dacă perioada lor de valabilitate depăşeşte data menţionată şi că şoferii care nu îşi încheie o altă asigurare riscă amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei, relatează Adevarul.

Cu ceva timp în urmă, deputatul PSD Vasilică Toma a vrut să clarifice situaţia RCA în România pe fondul creşterii tarifelor acestor asigurări care sunt teoretic obligatorii pentru toţi şoferii.

"Având în vedere perturbările grave din piaţa RCA şi faptul că unul dintre motivele creşterii preţurilor poliţelor, invocat de către companiile de asigurări, ar fi gradul scăzut de conformare, respectiv un număr, estimat între jumătate şi o treime din numărul total de autovehicule, care ar circula fără poliţa RCA valabilă, vă rog să îmi transmiteţi care este numărul de autovehicule care deţin poliţă RCA valabilă din totalul de autovehicule înregistrate în România, defalcat pe următoarele două categorii: persoane fizice, respectiv, persoane juridice", a scris deputatul în solicitarea transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Polițele RCA City Insurance au expirat. Cum își pot recupera banii șoferii care au rămas fără asigurare

Începând de astăzi, poliţele RCA emise de City Insurance nu mai sunt valabile, chiar dacă perioada lor de valabilitate încă nu s-a terminat. Şi există sute de mii de români care încă au mașinile asigurate la City Insurance.

Drept urmare, proprietarii maşinilor lovite de şoferi care au RCA la firma falimentară vor trece printr-un adevărat coşmar birocratic pentru a-şi recupera paguba. Ei trebuie să apeleze la instanţă sau la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule, dacă au fost răniţi în accident.

De astăzi cele 500.000 de poliţe RCA emise de City Insurance nu mai sunt valabile. Şoferii trebuie să încheie o nouă poliţă la una dintre celelalte companii de asigurare din piaţă.

Asigurările RCA emise de City au expirat după 90 de zile de când s-a declarat falimentului companiei.

Păgubiţii în accidentele auto provocate de şoferi care au avut poliţe RCA la City şi nu şi-au cumpărat alta nouă, nu vor putea fi despăgubiţi chiar dacă valabilitatea poliţei City depăşea data de 12 mai.

"Se pot adresa biroului asiguratorilor de autovehicule din Romania pentru a fi despăgubiți din Fondurile de Protecție ale Victimelor Străzii, și asta în situația în care accidentul a implicat, din nefericire, vătămări corporale sau chiar decese", spune directorul ASF Dan Apostol.

Dacă păgubitul nu a fost rănit singura soluţie este să se adreseze în instanţă împotriva şoferului care a provocat accidentul.

Falimentul City Insurance este cel mai mare din istoria asigurărilor din România.

De când a fost retrasă autorizația de funcționare a Societății City Insurance, șoferii asigurați la compania falimentară s-au adresat pentru despăgubiri Fondului de Garantare a Asiguraților. Aproximativ 34.000 de dosare de daună sunt deschise în prezent.

×
Subiecte în articol: masina polita RCA asigurare auto
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close