Antena 3 CNN Actualitate O maternitate vrea să schimbe legea din cauza unui avort

O maternitate vrea să schimbe legea din cauza unui avort

O maternitate vrea să schimbe legea din cauza unui avort
Sursa foto: Foto: www.medicaldaily.com
de M.Z.    |    16 Ian 2015   •   15:55
Scandal la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi, după ce o femeie şi-a cerut fătul născut mort la 22 de săptămâni, ca să-l înmormânteze. 
 
Conducerea maternităţii a refuzat-o, pentru că potrivit legii, copilul era considerat avorton şi trebuia incinerat în spital. 
 
În urma acestui incident, managerul maternităţii cere schimbarea legislaţiei. 
 
În multe ţări europene, în astfel de situaţii se admite ca familiile să-şi înmormânteze copiii, chiar dacă aceştia sunt atât de mici, încât din punct de vedere medical sunt consideraţi avortoni. 
 
Femeia de 30 de ani, însărcinată în 22 de săptămâni, a ajuns la maternitatea din Iaşi cu hemoragie puternică. Medicii au constatat că avea nevoie urgentă de o operaţie care să-i salveze viaţa. 
 
Copilul de 480 de grame a fost extras mort şi a fost declarat avorton. Familia a cerut însă fătul pentru a-l îngropa creştineşte. 
 
Medicii spun că au fost obligaţi de lege să refuze familia. Nu puteau elibera legal nici certificat de naştere, nici certificat de deces. Familia a depus însă o plângere la Direcţia de Sănătate Publică şi la Ministerul Sănătăţii. 
 
Şi biserica ortodoxă cere modificarea legislaţiei, astfel încât şi copiii născuţi înainte de 24 de săptămâni să poată fi înmormântaţi creştineşte. 
 
Managerul maternităţii din Iaşi spune că va cere armonizarea legislaţiei privind avorturile. Legea care spune că fătul sub 28 de săptămâni trebuie incinerat se contrazice cu un ordin dat de Ministerul Sănătăţii în 2012, care vorbeşte de 24 de săptămâni. 
 
Şi legislaţia europeană este mai permisivă. În multe ţări se permite înmormântarea cu preot a copiilor născuţi înainte de termen, indiferent de numărul de săptămâni al sarcinii. 
 

×
Subiecte în articol: maternitate Iași
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close