Antena 3 CNN Actualitate O misiune a FMI va evalua acordul cu România între 25 ianuarie şi 8 februarie, la Bucureşti

O misiune a FMI va evalua acordul cu România între 25 ianuarie şi 8 februarie, la Bucureşti

O misiune a FMI va evalua acordul cu România între 25 ianuarie şi 8 februarie, la Bucureşti
Sursa foto: Foto: Intact Images
12 Ian 2011   •   17:15

O misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks se va afla la Bucureşti în perioada 25 ianuarie - 8 februarie pentru a efectua a şaptea evaluare din cadrul acordului stand-by cu România. În urma acestei evaluări, instituţia ar putea să elibereze cea de-a opta tranşă, în sumă de circa un miliard de lei.

Mai mult decât atât, reprezentanţii Fondului vor fi însoţiţi şi de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, pentru evaluarea acordului şi pentru discuţii privind o nouă înţelegere.

"Misiunea va evalua performanţa economică recentă a României şi va discuta cu autorităţile române obiectivele economice pentru perioada rămasă din actualul acord. Misiunea va iniţia, totodată, negocieri pentru un posibil aranjament succesor. Pe lângă întâlnirile cu autorităţile, misiunea se va întâlni cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicate, patronate, bănci şi reprezentanţi ai societăţii civile", a declarat într-un comunicat reprezentantul FMI în România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

FMI a aprobat, vineri, eliberarea celei de-a şaptea tranşe din împrumutul acordat României, de aproximativ 900 de milioane de euro. Banii vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Mediafax.

La sfârşitul lunii octombrie o misiune comună a FMI şi a Comisiei Europene a venit la Bucureşti pentru revizuirea acordului cu România. Misiunea a evaluat modul în care au fost îndeplinite criteriile de performanţă stabilite pentru finele lunii septembrie.

Acordarea tranşei a fost amânată din luna decembrie pentru ianuarie pentru nu au fost aprobate la timp legea salarizării, bugetul pe 2011 şi reforma pensiilor.

România are un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro. România a primit până acum tranşe în valoare de 12,2 miliarde de euro de la Fond şi de 3,65 miliarde euro de CE.

×
Subiecte în articol: FMI acord cu FMI evaluare
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close