Antena 3 CNN Actualitate O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar fi puse în pericol

O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar fi puse în pericol

O sută de ieşeni au refuzat cardul de sănătate pe motiv că datele personale le-ar fi puse în pericol
17 Mar 2015   •   12:55

Aproape o sută de ieşeni protestează faţă de cardul de sănătate. Aceştia l-au refuzat pe motiv că datele personale le-ar putea fi puse în pericol în momentul utilizării acestuia. Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi spun că nu există niciun risc cu privire la datele personale ale asiguraţilor.

"Asiguraţii nu au invocat motive anume, cum am văzut că s-a întâmplat în alte judeţe în care cardul a fost respins din raţiuni religioase. Câţiva asiguraţi, mai puţin de o sută, au precizat că datele personale le-ar fi în pericol, aspect neadevărat din moment ce pe document apar doar numele asiguratului şi numărul de identificare. Cardul este un proiect strategic şi sănătos al CNAS care va pune o barieră în faţa serviciile medicale neefectuate sau pentru cele raportate ilegal", a dat asigurări Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi. Acesta a precizat că 408.000 de ieşeni au primit prin poştă cardul de sănătate, restul, până la 460.000, trebuind să îl ridice de la CJAS.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

×
Subiecte în articol: CNAS
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close