Antena 3 CNN Actualitate O tornadă le-a dat fiori locuitorilor din Babadag

O tornadă le-a dat fiori locuitorilor din Babadag

O tornadă care s-a format în zona Babadagului, județul Tulcea, a fost surprinsă de un martor ocular. Pâlnia era la o înălțime suficientă față de sol și nu a reprezentat un pericol pentru cei aflați în zonă.

O tornadă le-a dat fiori locuitorilor din Babadag
de Gabriel Dano    |    16 Iun 2021   •   17:56

"Uite una în partea asta. Se întâlnesc!", se aude pe imaginile postate pe Facebook de Nicolae Cernagor.

În urmă cu trei zile, o altă tornadă s-a format în zona plajei Corbu, județul Constanța. Nici aceasta nu a coborât până la nivelul solului, destrămându-se câteva minute mai târziu. După tornadă a urmat însă furtuna.

Meteorologul ANM Alina Şerban a explicat cum se formează aceste fenomene şi a evidențiat ce schimbări meteorologice mai pot avea loc după un asemenea episod tornadic.

"Pe aceste linii de instabilitate atmosferică se dezvoltă astfel de nori care determină, pe de o parte vânt intens care poate lua un aspect rotațional și, în consecință, poate determina coborârea norului, formarea aceea de pâlnie, care poate atinge și solul dacă au ingrediente suficiente.

Putem avea și cantități importante de apă, averse torențiale cum, de altfel s-a întâmplat pe zona Deltei, unde am avut o celulă care a determinat 40- 50 l /mp în decurs de o oră, acest lucru însemnând foarte mult este aproape echivalentul unei luni la momentul acesta.

Pot determina și căderi de grindină de mari dimensiuni și vijelii dacă nu capătă aspect tornadic", a spus meteorologul.

 

×
Subiecte în articol: tornada
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close