Antena 3 CNN Actualitate O tornadă puternică s-a format pe un câmp din Tulcea

O tornadă puternică s-a format pe un câmp din Tulcea

O nouă tornadă a fost surprinsă de un localnic în Rezervația Biosferei Delta Dunării. După cum arată imaginile, fuiorul a coborât până la nivelul solului, însă nu a făcut pagube materiale.

O tornadă puternică s-a format pe un câmp din Tulcea
Sursa foto: sursa: Facebook/ Gigi Tulumb
de Gabriel Dano    |    21 Iun 2021   •   16:48

foto: Facebook/ Gigi Tulumb

Tornada s-a format pe raza localității Mahmudia, din județul Tulcea, o zonă în care au mai fost surprinse astfel de fenomene meteo.

Tornada este fenomenul meteo extrem, raportat tot mai frecvent în România. Deși specialștii spun că sud-estul țării este de obicei zona unde se produc astfel de vârtejuri, iată că aceste fenomene au apărut şi în alte regiuni.

Tornadele, surprinse în Botoşani şi Tulcea

O tornadă a fost surprinsă duminică în nord-estul țării, mai exact la ieşirea din Botoșani, iar imaginile au apărut imediat pe rețelele de socializare.

Cealaltă tornadă a fost suprinsă tot duminică, însă în județul Tulcea, iar dimensiunile vârtejului au fost mai mici, vârtejul formându-se pe Lacul Pietrei.

Elena Mateescu, director ANM: "Este o obișnuință deja, să vorbim din ce în ce mai mult de astfel de manifestări"

"Acești nori de furtună, cu dezvoltare mare pe verticală, determină pe parcursul perioadelor de instabilitate și astfel de manifestări, vânt rotațional care fie caracterizează intensificări mari și determină vijelii puternice, fie atunci când se confirmă acea pâlnie care atinge solul, capătă denumirea unei tornade.

Așadar, trebuie să luăm în considerare, de atfel, cum am avut de ani buni încoace, din ce în mai mult astfel de fenomene. Până la urmă este normal să se întâmple în această perioadă. De altfel, ne amintim  și anul trecut, chiar mai devreme, în aprilie, în 30 aprilie ce s-a întâmplat la Drajna, în județul Călărași"  declara Elena Mateescu în luna mai, într-o intervenţie la Antena 3.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore fenomenele hidrometeorologice au generat efecte în 36 de localități din 16 județe.

 

 

×
Subiecte în articol: tornada
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close