Antena 3 Actualitate Valeriu Gheorghiţă: O „tranșă simbolică” de vaccinuri va ajunge în România după Crăciun

Valeriu Gheorghiţă: O „tranșă simbolică” de vaccinuri va ajunge în România după Crăciun

de Gabriel Dano    |    15 Dec 2020   •   17:15
Valeriu Gheorghiţă: O „tranșă simbolică” de vaccinuri va ajunge în România după Crăciun

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID sunt așteptate în România între Crăciun și Revelion, fiind vorba despre o „tranșă simbolică”, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiță. Potrivit acestuia, din ianuarie sosesc alte 600.000 de doze.

Valeriu Gheorghiţă a spus că, în cazul în care autorizarea de punere pe piață va fi eliberată pe 23 decembrie , probabil că între Crăciun și Anul Nou vor fi livrate primele doze de vaccin în România și poate începe efectiv vaccinarea destinată în primul rând personalului medical din spitalele din linia întâi.

Din momentul livrării, vaccinul poate fi administrat la un interval de o zi - două, a mai precizat acesta. Cât despre numărul estimat de doze, Valeriu Gheorghiţă a răspuns: „Avem o estimare legată de compania Pfizer. Din momentul în care va primi autorizarea vorbim de o tranșă inițială de până în 10.000 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă aproape 5.000 de persoane care pot fi vaccinate, dar aceasta este o tranșă simbolică care va fi distribuită în aceeași zi în toate cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene, însă din ianuarie vor fi livrate celelalte doze. Practic, pentru ianuarie ar trebui să primim circa 600.000 de doze, care ajung pentru 300.000 de persoane, ulterior această cantitate crește de la o lună la alta”.

Cât despre pregătirea centrelor de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a afirmat că Institutul Cantacuzino este aproape pregătit. În plus, în țară începe distribuirea congelatoarelor de la sfârșitul acestei săptămâni și va continua săptămâna următoare.

„Prefer mai puține centre și mai bine organizate decât centre mici, fragmentate, în care se desfășoară activitatea cu greutate și care să aibă un număr mic de persoane. Acest lucru îngreunează lanțul de distribuție foarte mult”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Sursă: Mediafax
×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiţă vaccin COVID-19

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close