Antena 3 CNN Actualitate Obama, acuzat de încălcarea legii pentru înţelegerea cu talibanii, care a dus la eliberarea sergentului Bowe Bergdahl

Obama, acuzat de încălcarea legii pentru înţelegerea cu talibanii, care a dus la eliberarea sergentului Bowe Bergdahl

Obama, acuzat de încălcarea legii pentru înţelegerea cu talibanii, care a dus la eliberarea sergentului Bowe Bergdahl
Sursa foto: Foto: breitbart.com
01 Iun 2014   •   18:28

Membrii republicani ai Congresului şi-au exprimat rezervele cu privire la un acord încheiat de Barack Obama pentru eliberarea a cinci talibani în schimbul unui soldat american capturat în urmă cu cinci ani în Afganistan, unii acuzându-l chiar de încălcarea legii, informează AFP.
   
Mai mulţi republicani s-au bucurat de eliberarea, sâmbătă, a sergentului Bowe Bergdahl, subliniind totuşi că acest schimb nu va face decât să încurajeze şi mai mult răpirile de soldaţi americani.
   
Congresmenii nu au ştiut de transferul de la Guantanamo al unor deţinuţi decât după efectuarea schimbului, a anunţat Washington Post.
   
Statele Unite au anunţat, sâmbătă, eliberarea unui soldat american deţinut în Afganistan de către talibani de cinci ani, în schimbul eliberării a cinci afgani de la Guantanamo, transferaţi în Qatar, care a servit drept intermediar.
   
Mike Rogers, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor a declarat că este "mulţumit că sergentul Bergdahl a fost eliberat şi că se întâlneşte cu familia sa în Statele Unite".
   
El s-a declarat însă "foarte tulburat" de faptul că Statele Unite au "tratat cu teroriştii" pentru a încheia acest schimb.
   
"Această turnură fundamentală în politica americană este un semn de încurajare oferit teroriştilor din lumea întreagă, pentru a lua ostatici mai mulţi americani", a apreciat Rogers.
   
"Cred că această decizie va pune în pericol soldaţii americani în anii următori", a adăugat el.
 
Într-un comunicat comun, deputatul Howard "Buck" McKeon şi senatorul James Inhofe, au declarat că "Statele Unite au menţinut interdicţia de a negocia cu teroriştii din motive întemeiate".
   
"Executând acest transfer, preşedintele încalcă în mod clar legile care stipulează că trebuie să informeze Congresul cu 30 de zile înaintea oricărui transfer al teroriştilor de la Guantanamo şi să explice cum a fost atenuată în mod considerabil ameninţarea reprezentată de aceşti terorişti".
   
Obama crede că legea este anticonstituţională, deoarece îi limitează atribuţiile de comandant suprem al forţelor armate şi că, în acest fel, poate să nu o respecte, a explicat un oficial de rang înalt pentru Washington Post.

×
Subiecte în articol: talibani Barack Obama teroristi terorism
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close