Antena 3 CNN Actualitate Ocoliţi de lege în cazul unui accident de muncă, jurnaliştii devin superoameni

Ocoliţi de lege în cazul unui accident de muncă, jurnaliştii devin superoameni

Ocoliţi de lege în cazul unui accident de muncă, jurnaliştii devin superoameni
Sursa foto: Accident de munca
17 Mar 2009   •   13:44

Jurnaliştii sunt superoameni. O confirmă chiar legea care nu prevede nimic clar atunci când e vorba despre un accident de muncă în presă. Dovadă sunt tragediile din ultimii ani, care nu au nici acum o încadrare juridică.

Jurnalul Naţional face o radiografie a unor evenimente în care jurnalişti au murit sau au fost bătuţi în timp ce îşi făceau meseria, dar pentru care legea nu a făcut nimic.

În 2004, doi ziarişti au murit într-o explozie. O exclusivitate plătită scump la Mihăileşti în 2004 de Ionuţ Barbu şi Elena Popescu de la Antena 1. Nu s-a considerat că evenimentul este accident de muncă decât la nivel declarativ.

În 2006, Alexandru Lăzurcă Cozma, jurnalist la ziarul Atac, a căzut în camera de cămin din Regie, unde locuia. Atac cerebral. La câteva zile, tânărul a murit, iar medicii au concluzionat că de vină e o afecţiune la creier.

Afecţiune congenitală la inimă. Este diagnosticul pus lui Daniel Chiribeş, ziaristul găsit mort într-un grup de montaj anul trecut.

Niciunul dintre evenimente nu a fost încadrat în clasa accidentelor de muncă, pentru că profesiei de jurnalist nu-i e ataşată vreo boală profesională. Legal există un mare vid în ceea ce priveşte afecţiunile nervoase ce pot apărea ca urmare a procesului muncii, la nivelul tuturor profesiilor, nu numai a celei de jurnalist.

Conform definiţiei, boala profesională este o afecţiune care se produce ca urmare a exercitării unei meserii. Boala profesională e cauzată de agenţi fizici, chimici ori biologici sau e o suprasolicitare a diferitelor organe.

Cei de la Inspecţia Muncii spun că singura afecţiune la care ar putea fi încadraţi jurnaliştii este sindromul neuro-cardio-vascular şi endocrin provocat de câmpuri electrice şi magnetice neionizante. Însă aici nu se înscriu decât cei ce lucrează sub antenele de pe Casa Presei.

Totodată, inspectorii analizează mai mult factorii de natură fizică: poziţia la birou, cauze ce au determinat probleme ale scheletului, afecţiuni ale organelor interne, poziţia la volan sau mişcări repetitive ce creează automatisme, iar jurnaliştii nu suferă de astfel de boli superficiale.

Antena 3

×
Parteneri
Ucigașul interlopului Emi Pian, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare
x close