Antena 3 CNN Actualitate Cercetătorul Octavian Jurma: O carantină este inevitabilă după alegeri. Nu există alternativă. Decizia a fost lăsată noului guvern

Cercetătorul Octavian Jurma: O carantină este inevitabilă după alegeri. Nu există alternativă. Decizia a fost lăsată noului guvern

Medicul şi cercetătorul timişorean Octavian Jurma (foto, stânga) a comentat, într-o intervenţie la Antena 3, eficienţa măsurilor luate de autorităţi pentru a ţine pandemia sub control. Jurma spune că platoul (plafonarea numărului de infectări) invocat des în discursul politicienilor de la guvernare nu a fost, de fapt, atins.

Cercetătorul Octavian Jurma: O carantină este inevitabilă după alegeri. Nu există alternativă. Decizia a fost lăsată noului guvern
de Adrian Iclozan    |    14 Noi 2020   •   18:30

Cât priveşte măsurile luate până acum, este improbabil ca acestea să determine o scădere a numărului de cazuri de coronavirus.

Astfel, o nouă carantină naţională este inevitabilă iar decizia va fi luată de noul guvern, după alegeri, consideră Jurma. El a avertizat că numărul testelor efectuate în România este insuficient pentru a descrie situaţia în mod corect din punct de vedere statistic.

"Rolul testelor este să ţină pasul cu curba, să ne permită să ne dăm seama când epidemia creşte, când intrăm pe acest platou pe care au început să îl anunţe autorităţile deja, de săptămâna aceasta. Toate aceste lucruri se fac urmărind curba cu ajutorul testelor efectuate (...) Ca să putem face o comparaţuie şi să ne dăm seama de ce Noua Zeelandă o duce aşa de bine, ei fac câte 7.000 de teste pentru fiecare caz depistat. Noi facem 4-5 pentru fiecare caz depistat, asta, ca să ne dăm seama de proporţie. Ei au urmat sfaturile oamenilor de ştiinţă şi testează mult (...) Noi nu avem o alternativă la carantină. Singura alternativă la carantină este testarea.

(Întrebat despre platoul invocat de autorităţi)

Platoul este un accident statistic. Hai să le acordăm (autorităţilor) prezumpţia de bună credinţă. Din 3 noiembrie s-a introdus un nou sistem de raportare, care raportează mai repede cazurile depistate în laboatoare decât sunt alocate pe judeţe. Asta a făcut să avem un val mare şi să trecem de 10 mii de cazuri (...) Acest platoul este oarecum articficial. Niciun epidemiolog cu care m-am consultat nu se aşteaptă să intrăm în platou mai devreme de două săptămâni de la luarea măsurilor de protecţie şi, dacă urmărim numărul de cazuri alocat pe judeţe, vedem că suntem încă pe curbă ascendentă, dar e probabil ca măsurile adoptate să producă un platou de săptămâna viitoare. Discursul (autorităţilor) este un pic prematur.

(Şi ce urmează după platou?)

Probabil că urmează carantina, din păcate. Nu sunt foarte mulţi epidemiologi şi ne consultăm între noi şi este un oarecare consens că aceste măsuri pot produce şi menţine un platou. Dar, pentru că sunt luate atât de punctiform, nici măcar la nivel de judeţ, este puţin probabil să producă o curbă descendentă, astfel încât o carnatină este inevitabilă după ce noul guvern se va instala. Va fi responsabilitatea noului guvern să ia această decizie", a explicat Octavian Jurma.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma carantină alegeri

ȘTIRI

Petrolul rusesc, interzis de astăzi în UE. Ce urmeaza după intrarea în vigoare a embargoului

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close