Antena 3 CNN Actualitate Octavian Jurma, scenariu sumbru despre Omicron: "Cazurile se vor dubla de la o săptămână la alta"

Octavian Jurma, scenariu sumbru despre Omicron: "Cazurile se vor dubla de la o săptămână la alta"

Octavian Jurma, cercetător, a comentat primul caz de Omicron de transmitere comunitară depistat la o femeie care nu a călătorit în afara ţării. Acesta spune că odată format acest fenomen de transmitere cazurile se pot dubla de la o săptămână la alta.

Octavian Jurma, scenariu sumbru despre Omicron: "Cazurile se vor dubla de la o săptămână la alta"
de Claudia Popovici    |    15 Dec 2021   •   16:53

În total, pe teritoriul ţării noastre au fost depistate până în prezent 11 cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Ultimul caz a fost depistat azi în Capitală la o femeie de 31 de ani, care potrivit surselor Antena 3, este asistentă medicală într-un spital de boli infecțioase din București, fără istoric de călătorie în afara țării.

Femeia este vaccinată anti-Covid 19 cu schema completă de vaccinare, iar starea ei de sănătate este una bună.

Întrebat dacă în acest context, putem afirmă că în România se transmite comunitar Omicron, profesorul Octavian Jurma a precizat:

„Da, era o situaţie la care ne așteptam în această săptămână datorită vitezei cu care se evoluează peste tot în lume această variantă Omicron. Cu această rată de dublare pe care a crescut viteza de răspândire în Europa faţă de Africa de Sud unde totuși este mare.

„Putem începe săptămâna cu 2 cazuri şi să sfârșim cu 16 cazuri. Rata este diferită"

Rata de dublare este sub două zile asta înseamnă că la începutul săptămânii poţi începe cu două cazuri şi să sfârșești cu 16, nu cu 8 cum ne-am obișnuit.

Vedem că şi în România de săptămâna trecută până astăzi au fost 8 cazuri şi deja avem trei cazuri dintre care primul caz comunitar. Asta arată că virusul a început să circule comunitar. Asta înseamnă că cel târziu la începutul lunii ianuarie poate la sfârșitul lui decembrie varianta Omicron va fi dominantă în România", a spus cercetătorul Octavian Jurma, la Antena 3. 

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close