Antena 3 CNN Actualitate Octavian Jurma, despre măsurile generate de varianta Omicron: "Încetinirea debutului valului 5 se poate traduce în mii de vieţi salvate"

Octavian Jurma, despre măsurile generate de varianta Omicron: "Încetinirea debutului valului 5 se poate traduce în mii de vieţi salvate"

Octavian Jurma, cercetător, s-a declarat mulţumit de măsurile adoptate de autorități după confirmarea variantei Omicron în România. Atitudinea guvernului este mult mai alertă, decât cea cu care ne-am obișnuit şi este foarte importantă, mai ales în pentru perspectivele cu care von intra în valul 5", a spus epidemiologul.

Octavian Jurma, despre măsurile generate de varianta Omicron: "Încetinirea debutului valului 5 se poate traduce în mii de vieţi salvate"
Sursa foto: Facebook/Octavian Jurma
de Claudia Popovici    |    05 Dec 2021   •   16:46

Pentru limitarea răspândirii variantei Omicron, persoanele care vin din afara UE în România vor trebui să prezinte un test PCR făcut cu cel puțin 48 de ore înainte. România va introduce formularul de localizare a pasagerilor, pentru toți pasagerii care intră în țară, din 20 decembrie.

Întrebat ce părere are despre măsurile anunțate, cercetătorul Octavian Jurma a precizat că se simte noua atitudine mai alertă a autorităților care acum este foarte importantă mai ales pentru perspectivele cu care vom intra în valul 5.

„Cred că cea mai importantă măsură este acest formular care permite localizarea epidemiologică. Ar fi trebuit de mult adoptată şi mă bucur să o văd apărând prima dată la noi. Până acum nici nu a fost pusă în discuție. În general, atitudinea noului Guvern pare să fie mai alertă decât cea cu care ne-am obișnuit 'lasă că vedem când ajungem acolo' şi asta este foarte important pentru noi şi pentru perspectivele cu care vom intra în valul 5.

„Putem câştiga încetinirea debutului valului 5 care se poate traduce în mii de vieţi salvate"

Testarea la intrarea în România este o măsură adoptată şi de alte ţări, este o măsură simplă şi eficientă de a încetini rata la care pătrunde virusul în România, pentru că este un virus de import. Aceste măsuri au menirea să încetinească, evident că nimeni nu îşi poate imagina că va putea fi oprită cu aceste măsuri. Dar şi 2,3,4 săptămâni pe care le putem câştiga în încetinirea debutului valului 5 poate să se traducă în mii de vieţi salvate.

Sunt măsuri utile şi necesare pe care le-am așteptat de mai demult, ar fi ajutat şi celelalte valuri, însă vedem că de data aceasta, chiar dacă a fost o bătălie până acolo, s-au adoptat. Înclină încet, încet balanța spre prevenție şi măsuri raționale în context epidemiologic", a spus epidemiologul Octavian Jurma la Antena 3, subliniind că posibil luna ianuarie să fie etapa în care vom asista la răspândirea comunitară a variantei Omicron În România.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma varianta Omicron România
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close