Octavian Jurma: "Situaţia este de trei ori mai gravă faţă de septembrie 2020. În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România!"

de Adrian Iclozan    |    25 Ian 2021   •   22:00
Octavian Jurma: "Situaţia este de trei ori mai gravă faţă de septembrie 2020. În martie-aprilie, noua tulpină va fi dominantă în România!" Facebook / Octavian Jurma Exclusiv

Cercetătorul şi epidemiologul Octavian Jurma a declarat, luni, la Antena 3, în cadrul emisiunii Punctul de întâlnire, că, pe baza evoluţiei din Anglia, noua tulpină de COVID va deveni dominantă în România în decurs de circa patru luni de la prima semnalare.

Radu Tudor: "Putem să prespunem că lunile februarie - martie vor fi complicate din cauza noii tulpini?"

Octavian Jurma: "Situaţia noastră, comparativ cu situaţia din septembrie, când am deschis şcolile şi restaurantele, este de trei ori mai gravă, făcând abstracţie de tulpina nouă. Dacă adăugăm tulpina nouă, lucrurile devin incomparabil mai complicate. Deşi o rată de infecţiozitate cu 50 - 60 la sută mai mare pare că nu reprezintă cine ştie ce, asta înseamnă că va depăşi cu mult mai multă uşurinţă măsurile noastre de oprire a circulaţiei virusului, care acum sunt în general reprezentate de aceste restricţii.

Octavian Jurma: Cu noua tulpină, ar trebui să creştem restricţiile cu 50% doar pentru a menţine rata de infectare

Deci, ar fi nevoie să se mărească restricţiile cu 50 - 60 la sută doar pentru a menţine rata actuală de infectare. De asta se iau măsurile acestea aproape disperate - pentru că guvernele din Occident îşi dau seamna că au greşit fundamental în valul 2.

În general, în UE s-au luat măsuri de limitare, nu de eradicare şi de stopare a infecţiei, pentru că ni s-au părut că acestea din urmă sunt prea dure. Dar vedem că dacă amânăm să le luăm, preţul este mult mai mare. Pericolul este mult mai mare pentru că această tulpină dislocă vechea tulpină.

Vedeţi şi în Germania ce se întâmplă. Nu ştim cum este în România, dar toate supoziţiile pe care le-am făcut s-au adeverit: că (noua tulpină) circulă din decembrie, că este în Bucureşti, că s-a răspândit în ţară.

Octavian Jurma: Putem vedea cele două tulpini ca două pandemii diferite

Sunt convins că, dacă am face mai multe analize, am descoperi că noua tulpină circulă peste tot (...) Dacă exagerăm un pic, putem vedea aceste două tulpini ca două pandemii diferite. Această pandemie va creşte aşa cum a crescut primul val (...)

Noi suntem cu două-trei săptămâni în urmă şi când vom vedea cazurile (noii tulpini) va fi prea târziu, vom fi în situaţia celui care vede că i-a luat foc toată casa şi are doar o găleată cu apă. Făcând comparaţia cu Anglia, ne putem aştepta ca şi la noi, în martie-aprile, noua tulpină să fie dominantă. Asta ce înseamnă?

Chiar dacă tulpina nu este mai virulentă, prin simplul fapt că suntem cu 1000 de oameni la ATI, la 90% din capacitate - faţă de valul 2, unde am intrat cu 500 de paturi ocupate la ATI pe zi - nu mai avem unde merge în sus. Orice surplus de bolnavi care are nevoie de internare la ATI se va traduce printr-un surplus de mortalitate.

Asta înseamnă că nu trebuie, neapărat, virusul să fie mai agresiv şi să omoare mai mulţi oameni, pentru că îi omoară pandemia, indirect, pentru că nu mai avem loc în spitale. Nu întâmplător aceste mutaţii apar în ţări care au neglijat controlul pandemiei - Anglia, Brazilia, unde este un preşedinte negaţionist."

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close