Antena 3 CNN Actualitate Oficial francez: Am rezerve în privinţa aderării României la spaţiul Schengen din cauza problemei romilor

Oficial francez: Am rezerve în privinţa aderării României la spaţiul Schengen din cauza problemei romilor

Oficial francez: Am rezerve în privinţa aderării României la spaţiul Schengen din cauza problemei romilor
Sursa foto: Foto: gazeta55.net
28 Iul 2010   •   17:46

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a criticat Guvernul român pentru felul în care gestionează problema romilor, în cadrul unui interviu acordat RFI. Oficialul francez le-a reproşat autorităţilor române că nu şi-au îndeplinit promisiunile şi susţine că, din această cauză, Franţa ?este rezervată? în privinţa aderării României la spaţiul Schengen în 2011.

Pierre Lellouche a mai precizat că statele europene sunt responsabile pentru ceea ce fac cetăţenii lor şi că România este ar trebui să fie considerată prima vinovată pentru situaţia romilor de origine română.

Sunt scandalizat! România ar trebui să se ocupe de cetăţenii ei

Lellouche acuză autorităţile române că nu au fost receptive în ceea ce priveşte problema romilor. "Împreună cu guvernul român am facut o comisie care să se ocupe de problema romilor. A trebuit să merg de două ori în România pentru asta, pentru că prima oară, românii nici nu voiau să vorbească despre problemă. Prim ministrul român mi-a promis, cu greu, că va numi un secretar de stat pentru inserţia romilor : nu s-a întâmplat asta, deşi discuţiile au avut loc în luna februarie?, a declarat oficialul francez.

?Nu e bine nici pentru imaginea României. E scandalos. Am văzut pe un mare bulevard în Paris copii folosiţi pentru cerşit. Iarna trecută am cerut arestarea unui cuplu care cerşea cu un copil ce avea mai puţin de un an. Era o mama falsă care cerşea cu un bebeluş şi era însoţită de un tip care avea sute de euro asupra lui ! Nu suport sa vad copii maltratati pe străzile Parisului. Sunt scandalizat. Cred ca ţările care intră în Europa sunt responsabile de cetăţenii lor?, a adăugat secretarul de tat francez pentru afaceri europene.

Am reverve în privinţa aderării României la spaţiul Schengen

Pierre Lellouche a mai declarat că în România "nu există o integrare socială" a romilor cu toate că Uniunea Europeană acordă fonduri în acest sens. ?România primeşte 20 de miliarde de euro din fondurile de coeziune. Mi-ar plăcea ca aceşti bani să fie folosiţi pentru aceasta populaţie care suferă.?

Oficialul francez a mai precizat că, în aceste condiţii, România nu are şanse să adere la spaţiul Schengen în viitorul apropiat. ?Trebuie ca chestiunea romilor să fie o condiţie pentru Schengen. România ar trebui sa adere la Spaţiul Schengen în martie anul viitor şi i-am spus colegului meu român ca avem rezerve?, a concluzionat Lellouche.

Antena3.ro

 

 

×
Subiecte în articol: Schengen romi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close