Antena 3 CNN Actualitate Oficiali UE: Marmosim nu poate primi fonduri europene pentru că Videanu este acţionar şi ministru (VIDEO)

Oficiali UE: Marmosim nu poate primi fonduri europene pentru că Videanu este acţionar şi ministru (VIDEO)

Oficiali UE: Marmosim nu poate primi fonduri europene pentru că Videanu este acţionar şi ministru (VIDEO)
Sursa foto: Adriean Videanu
28 Mai 2010   •   20:41

Adriean Videanu a minţit în privinţa afacerilor sale la compania Marmosim. Pe 22 aprilie, ministrul Economiei declara că a fost informat că societatea pe care o conduce doreşte să acceseze fonduri europene. În realitate, chiar acţionarul Videanu aprobase proiectul cu trei zile înainte.

Monitorul Oficial contrazice în mai multe rânduri varianta oficială prezentată de Ministerul Economiei în problema fondurilor europene solicitate de societatea Marmosim, condusă chiar de ministrul Adriean Videanu.

Datele arată că, deşi a declarat că a fost informat pe 22 aprilie de intenţia Marmosim de a contracta fonduri comunitare, în realitate, chiar acţionarul Videanu aprobase proiectul cu trei zile înainte, adică pe 19 aprilie.

Mai mult, în aceeaşi zi ministrul Videanu i-a scris comisarului european pentru dezvoltare durabilă pe care l-a întrebat dacă Marmosim poate accesa bani europeni, în condiţiile în care el este şi acţionar majoritar şi ministru.

De la Bruxelles ministrul a fost sfătuit să renunţe la funcţie dacă vrea să primească finanţare, mai ales că autoritatea care coordonează fondurile europene se află chiar în suborbinea sa. Potrivit legislaţiei române, funcţia de ministru este incompatibilă cu calitatea de proprietar al unei firme.

Mai mult, cu două săptămâni înainte de a solicita aprobarea proiectului cu bani europeni, acţionarii Marmosim au hotărât menţinerea garanţiilor aferente pentru un credit de 1,6 milioane de euro.

Coincidenţa face ca suma să fie aproape aceeaşi cu creditul bancar pe care societatea l-a inclus în schema de finanţare. Împuternicită pentru a negocia condiţiile creditului a fost chiar Mioriţa Videanu, soţia ministrului Economiei.

Acum, când a aflat că că se află în conflict de interese ministrul şi acţionarul Videanu va trebui să convoace o altă întrunire a acţionarilor Marmosim şi să anuleze votul din 19 aprilie. Altfel, proiectul cu bani europeni de la Marmosim rămâne în continuare valid.



Antena 3





×
Subiecte în articol: Adriean Videanu fonduri europene companie
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close