Antena 3 CNN Actualitate Omar Hayssam a fost LĂSAT să fugă din ţară. Băsescu şi Blaga ŞTIAU despre intenţia sirianului de a părăsi România

Omar Hayssam a fost LĂSAT să fugă din ţară. Băsescu şi Blaga ŞTIAU despre intenţia sirianului de a părăsi România

Omar Hayssam a fost LĂSAT să fugă din ţară. Băsescu şi Blaga ŞTIAU despre intenţia sirianului de a părăsi România
de O.P.    |    25 Iul 2013   •   06:11

Omar Hayssam a fost lăsat să fugă din ţară. O arată un raport al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă publicat de Luju.ro. Preşedintele Traian Băsescu şi fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, au fost informaţi despre intenţia lui Omar de a pleca după ce a fost eliberat din arest pe motiv că suferea de cancer. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio măsură.

În două rînduri, în mai şi în iunie 2006, Administraţia Prezidenţială şi ministrul de Interne din acea vreme, Vasile Blaga, au fost informaţi de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă că Omar Hayssam intenţiona să fugă din ţară. Documentul a ajuns şi pe masa procurorilor DIICOT, şi pe cea a Inspectoratului General al Poliţiei.

"La 05.05.2006 şi 05.06.2006, dintr-o activitate specifică, printr-o conexiune şi interpretare extensivă a informaţiilor obţinute am sesizat potenţiala intenţie a inculpatului Omar Hayssam de a părăsi ţara. Informaţiile au fost transmise la DIICOT, IGPR, IGPF, secretar de stat din MAI, ministru, domnului consilier prezidenţial Sergiu Medar".

Cu toate acestea, nimeni nu a luat nicio măsură, iar Omar Hayssam a reuşit să părăsească teritoriul României în noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, la trei săptămâni de la ultima informare trimisă de DGIPI.

Preşedinţia şi conducerea MAI au fost ţinute la curent în permanenţă cu activităţile lui Omar Hayssam încă din 2001. DGIPI avertiza atunci că sirianul şi alţi 12 cetăţeni străini au preocupări conexe terorismului, fiind susţinători ai organizaţiei islamiste AMAN. La fel şi în timpul crizei jurnaliştilor răpiţi în Irak. Preşedinţia, dar şi conducerea MAI au ştiut pas cu pas toate detaliile implicării lui Omar Hayssam în acest caz.

Potrivit DGIPI,  pe 1 aprilie 2005, Omar Hayssam a început să ia legătura cu personalităţi din conducerea României, sub motivaţia că oferă resurse financiare pentru răscumpărarea ziariştilor, urmărind clarificarea situaţiei sale juridice.

Pe 2 aprilie 2005, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă informa Preşedinţia că Omar Hayssam încearcă să obţină bani în cazul răpirii şi să-i trimită în Irak. A doua zi, altă informare mergea atât la Preşedinţie cât şi la conducerea MAI. În acel comunicat era anunţat faptul că Omar Hayssam şi-a contactat legăturile sale din Irak şi încearcă să stabilească modul în care pot fi transmişi banii. Iar pe 4 aprilie 2005 preşedinţia era informată că Omar Hayssam încearcă să ia legătura cu potenţialii răpitori. Cetăţeanul sirian a fost condamnat în 2007 la 20 de ani de închisoare pentru implicarea sa în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak.

×
Subiecte în articol: Omar Hayssam
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close