Antena 3 CNN Actualitate OMS despre radiaţiile din Japonia: Sănătatea românilor nu este deocamdată pusă în pericol

OMS despre radiaţiile din Japonia: Sănătatea românilor nu este deocamdată pusă în pericol

OMS despre radiaţiile din Japonia: Sănătatea românilor nu este deocamdată pusă în pericol
Sursa foto: Foto: stemcellbaldnesscures.com
16 Mar 2011   •   19:00

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că, deşi momentan nivelul radiaţiilor emise de reactoarele nucleare din Japonia nu prezintă un risc crescut pentru sănătate, situaţia s-ar putea schimba dacă vor avea loc şi alte incidente la alte centrale, informează Mediafax.

Experţi ai Institutului de Sănătate Publică (ISP) au explicat într-un comunicat că monitorizarea permanentă a situaţiei este esenţială pentru stabilirea unor valori corecte.

"Efectele asupra sãnãtãţii din cauza radiaţiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la rândul ei dependentã de nivelul de radiaţii emise de reactor, condiţiile meteorologice, respectiv vântul şi ploaia din timpul exploziei, distanţa faţã de centrale şi perioada de timp petrecutã în zonele calamitate", informează specialiştii.

Aceştia consideră că momentan, pentru populaţia României nu există riscuri şi este improbabil ca ele să apară în următoarea perioadă, datorită distanţei mari faţă de Japonia şi a nivelului de radioactivitate care nu depăşeşte nivelurile de intervenţie stipulate în legislaţie.

Experţii ISP mai precizează cã existã planuri de urgenţã la nivel naţional şi sunt stabilite proceduri de rãspuns în caz de alertã radiologicã.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close