Antena 3 CNN Actualitate Operaţie rară, efectuată la Cluj: O echipă de medici a salvat două vieţi cu ajutorul unui singur rinichi

Operaţie rară, efectuată la Cluj: O echipă de medici a salvat două vieţi cu ajutorul unui singur rinichi

Operaţie rară, efectuată la Cluj: O echipă de medici a salvat două vieţi cu ajutorul unui singur rinichi
Sursa foto: Transplant
06 Feb 2009   •   19:19

O operaţie de transplant foarte rară a fost efectuată, vineri, la Institutul de Urologie si Transplant Renal din Cluj Napoca. O echipă de medici, condusă de profesor dr. Mihai Lucan, a salvat două vieţi cu ajutorul unui singur rinichi.
Operatia a durat aproximativ trei ore şi jumătate. Intervenţia s-a desfăşurat fără probleme, iar pacienţii vor ramâne sub observaţie o săptămână după care se vor putea întoarce la familiile lor.
Rinichiul care a fost transplantat a fost prelevat noaptea trecută de la o persoană decedată laTârgu Mureş. După ce au fost făcute teste de compatibilitate, au fost aleşi şi primitorii. Este vorba despre un bărbat de 58 de ani din judeţul Neamţ şi o femeie de 53 de ani din Timişoara.
Intervenţia realizată de echipa de medici de la Cluj este una extrem de complexă şi presupune transplantarea unui rinichi la două persoane. Mai precis, un rinichi în formă de potcoavă este prelevat, secţionat şi mai apoi transplantat la cei doi bolnavi.
Echipa de la Cluj a mai realizat, însă, cu succes o astfel de intervenţie, în urmă cu 10 ani.
Antena 3

×
Subiecte în articol: medici Cluj Napoca transplant rinichi
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close