Antena 3 CNN Actualitate Orașul din România aflat în topul preferințelor | Aerul este curat, zgomot redus și preț bun al caselor

Orașul din România aflat în topul preferințelor | Aerul este curat, zgomot redus și preț bun al caselor

Capitala medievală a Moldovei este în top 5 în preferințele românilor.

Orașul din România aflat în topul preferințelor | Aerul este curat, zgomot redus și preț bun al caselor
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Sep 2022   •   09:57

În cel mai recent studiu ”Barometru Urban - Calitatea vieții în orașele din România”, realizat de Banca Mondială, citat de Adevărul, Suceava se situează în topul clasamentelor la surprinzător de multe capitole, devansând orașe mari, care au beneficiat de investiții puternice și dezvoltare în decursul a sute de ani, având și o poziție geografică favorabilă.

Conform acestuia, peste 80% din populația din mediul urban este mulțumită de orașul în care trăiește. Nivelul cel mai ridicat de satisfacție generală față de orașul în care locuiește este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). Satisfacția față de locuirea în urban tinde să crească odată cu dimensiunea urbană, cu vârsta și cu veniturile individuale.

63% din totalul populației urbane se declară mulțumită de facilitățile de ordin cultural la nivelul orașului lor, iar Vatra Dornei (81%) se numără printre cele cinci centre urbane cu cel mai mare nivel de satisfacție.

Calitatea aerului este considerată ”top” la Suceava

60% din populația urbană a României este mulțumită de calitatea aerului din orașele de reședință. Gradul cel mai ridicat de mulțumire față de calitatea aerului a fost înregistrat în Regiunile Nord-Est și Sud-Est (75%), iar cea mai scăzută apreciere în regiunea București-Ilfov (34%).

Distribuția mulțumirii privind calitatea aerului înregistrează disparități mari la nivel național, de la 91% apreciere în Suceava, până la 14% apreciere în Ploiești.

Tot Suceava este în vârful clasamentului și în privința mulțumirii privind nivelul zgomotului, cu 85%, urmată de Piatra Neamț (81%).

Suceava, Cluj-Napoca, Constanța și Oradea sunt cele patru reședințe de județ care se află în topul primelor zece localități în care cetățenii apreciază efortul implicării urbei împotriva încălzirii urbane.

Trei orașe înregistrează valori ale acordului de peste 80%: Sinaia (96%), Suceava (89%) și Cluj-Napoca (80%).

Suceava, pe locul 2 la cu curățenie

Ponderea celor care se declară mulțumiți de curățenia din orașul în care trăiesc este de 57%. Doar trei localități înregistrează valori ale satisfacției peste 80%: Sinaia (88%), Suceava (84%) și Bicaz (81%).

Calitatea locuirii

Mai puțin de jumătate din populația urbană (49%) consideră că în localitatea în care trăieşte este ușor să găsești o locuință bună la un preț rezonabil.

În Suceava se înregistrează gradul de satisfacție cel mai ridicat, 83%, urmat, ca reședință, de Slatina 77%. Pe ultimele două locuri ale ierarhiei se poziționează Cluj-Napoca (22%) și Alexandria (26%).

×
Subiecte în articol: Suceava curat zgomot pret
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close