Antena 3 CNN Actualitate Oraşele cu cel mai ridicat preţ al gigacaloriei. În Ploieşti, subvenţia pentru căldură a fost eliminată

Oraşele cu cel mai ridicat preţ al gigacaloriei. În Ploieşti, subvenţia pentru căldură a fost eliminată

Oraşele cu cel mai ridicat preţ al gigacaloriei. În Ploieşti, subvenţia pentru căldură a fost eliminată
Sursa foto: Foto:www.redbeacon.com
03 Oct 2013   •   09:26

Frigul de la începutul lui octombrie le-a reamintit românilor că vine iarna, iar facturile se anunţă mari. Tarifele diferă de la oraş la oraş, în funcţie de subvenţiile acordate de primării, dar şi de preţul gigacaloriei stabilit de societăţile de termoficare.

Cea mai consistentă scumpire a gigacaloriei o vor suporta ploieştenii. Primăria a decis să elimine complet subvenţia pentru căldură, ceea ce va creşte facturile cu aproape 50 de procente. A fost una dintre primele măsuri luate de primarul oraşului, după ce în campanie le-a promis oamenilor că vor avea facturi de bun simţ. N-a fost aşa, iar preţul creşte de la 160 de lei, la 231 de lei.

Preţul de producţie al gigacaloriei pentru reşedinţa judeţului Caraş-Severin este de 430 de lei, iar preţul plătit de consumatori va fi de 387 de lei pe gigacalorie, diferenţa fiind subvenţionată. Chiar şi cu subvenţii, cei din Reşiţa plătesc cel mai mare tarif din ţară.

Şi constănţenii vor dârdâi de frig dacă vor să facă economii. Constanţa a plătit ani la rând cea mai scumpă factură la încălzire din ţară, cu un preţ al gigacaloriei de peste 358 de lei. Preţul uriaş este plătit din 2011, când municipalitatea a decis ca tariful gigacaloriei să fie suportat integral de populaţie, iar subvenţia să fie acordată doar celor cu venituri sub 1.800 lei pentru o persoană singură şi de 1.500 lei pentru o familie.

Dar sunt şi români mai fericiţi. Bucureştenii se numără printre ei. În Capitală, subvenţia va acoperi mai bine de jumătate din preţul gigacaloriei. Iar în Cluj-Napoca, de exemplu, preţurile vor rămâne aceleaşi ca şi anul trecut.

×
Subiecte în articol: pret gigacalorie gigacalorie
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close