Antena 3 CNN Actualitate Orban cere pedepsirea celor care se fac vinovați de violențele din 10 august: "Românii încă nu au aflat adevărul"

Orban cere pedepsirea celor care se fac vinovați de violențele din 10 august: "Românii încă nu au aflat adevărul"

Prim-ministrul Ludovic Orban a transmis o reacție după ce DIICOT a decis redeschiderea Dosarului 10 august, care fusese clasat pe 15 iulie. Orban compară Dosarul 10 august cu cele ale Mineriadelor și Revoluției și spune că trebuie aflat la ordinul cui au fost gazați românii.

Orban cere pedepsirea celor care se fac vinovați de violențele din 10 august: "Românii încă nu au aflat adevărul"
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    04 Aug 2020   •   21:15

Premierul Orban consideră că adevărul despre incidentele din 10 august 2018 trebuie stabilit în justiție, adică de o instanță învestită cu acest drept, de aceea apreciază decizia de continuare a anchetei.

Orban cere pedepsirea celor care se fac vinovați de violențele din 10 august. Reacția premierului după ce s-a decis continuarea anchetei împotriva jandarmilor

„Este inadmisibil că la aproape doi ani de la evenimentele violente din Piața Victoriei, românii încă nu au aflat adevărul despre responsabilii care au coordonat și dispus acțiunea de reprimare a unei manifestații care începuse pașnic. Cetățenii și justiția din România nu mai au nevoie de un alt dosar cu aceeași soartă ca cele ale Mineriadelor și Revoluției.

Procurorilor și judecătorilor le revine obligația morală și legală de a afla și prezenta adevărul. Miilor de oameni care au avut de suferit în urma acelor incidente trebuie să li se facă dreptate și cetățenii au dreptul de a ști cu exactitate din ordinul cui au fost gazați și bătuți în 10 august 2018”, subliniază premierul Ludovic Orban. 

Reprezentanții Guvernului au transmis că desecretizarea raportului privind evenimentele din 10 august 2018 a fost una dintre prioritățile cabinetului Orban încă de la învestire.

Guvernul Orban precizează că au fost luate măsurile necesare și pentru desecretizarea convorbirilor purtate de jandarmi prin intermediul stațiilor de emisie-recepție în cele două zile : 10 şi 11 august.

Executivul transmite că vinovații pentru violențele împotriva protestatarilor pașnici nu trebuie să scape nepedepsiți și consideră decizia de astăzi, de reluare a anchetei, o victorie a Ministerul Afacerilor Interne. 

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban 10 august
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close