Antena 3 CNN Actualitate Ludovic Orban: "E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului"

Ludovic Orban: "E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului"

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, la prezentarea Planului de relansare economică a României, că este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice şi că vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze.

Ludovic Orban: "E momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului"
Sursa foto: Hepta
de Cristina Tudorache    |    01 Iul 2020   •   20:40

”Urmăm un model care e bazat pe investiţii, bazat pe digitalizare, pe inovare, pe transfer tehnologic, pe creşterea productivităţii, competitivităţii, pe creşterea semnificativă a exporturilor.

În programul pe care l-am elaborat împreună cu preşedintele României, echipa preşedintelui României, echipa guvernamentală am încercat să ţinem cont de problemele cu care se confruntă România care în mare parte au fost accentuate de criza cu care se confruntă România din cauza COVID-19.

Am constatat că accesul companiilor la tot ceea ce înseamnă resursele care pot fi mobilizate prin fonduri europene este extrem de dificil şi extrem de restrâns.

Din acest motiv am gândit, încă de la începutul crizei, să asigurăm cât mai multe lichidităţi în companii. Cele mai multe măsuri pe care le-am luat au urmărit acest obiectiv”, a afirmat Ludovic Orban

Despre IMM Invest, cel mai de succes program al Guvernului Orban

”Pe lângă IMM Invest, sunt în măsură să vă anunţ că în curând vom primi aprobarea pentru o schemă de ajutor de stat pentru companii care nu sunt IMM-uri.

O altă problemă pe care am constatat-o şi pe care încercăm să o remediem e fluiditatea circulaţiei banilor între companii. O mare parte din companii din străinătate se finanţează prin sistemul de bursă.

Pentru a preveni riscurile de scurtcircuitare a relaţiilor financiare în cazul în care o companie intră în probleme financiare, ne-am gâdnit la o schemă prin asigurarea ajutorului comercial”, a precizat şeful Executivului.

”Am gândit un sistem de garantare a factoringului care e destinat tot acestui obiectiv de asigurare a fluxului financiar. De asemenea, investiţiile sunt extrem de importante şi pe lângă IMM Invest am gândit şi alte sistem cum ar fi schema de garantare pentru leasingul de echipamente. Am gândit un sistem de granturi pentru IMM care să fie finanţat din fonduri europene.

Un grant de 1 miliard de euro pentru repornirea companiilor care au fost afectate în cel mai mare grad de epidemia de COVID-19. De asemenea,  şi granturi mai mari care vor fi operate prin sistemul 2.2, între două şi şase milioane de euro”, a mai anunţat Orban.

Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice

”Este momentul ca liderii politici să iasă din mlaştina demagogiei şi populismului, din discursul science-fiction care nu are nicio legătură cu realităţile economice.

Vremea în care politicienii promiteau luna de pe cer şi ofereau praful de pe tobă trebuie să înceteze. Dezvoltarea economică care trebuie să ducă la ridicarea gradului de viaţă pentru fiecare cetăţean din această ţară nu se poate baza decât pe investiţii, iar aici Guvernul trebuie să aibă viziune, voinţă.

Degeaba avem gaz dacă gazul e vândul în România la un preţ mai mare decât media europeană, ca urmare a OUG 114 care a distrus complet sistmeul de liberalizare pe piaţa energetică. Degeaba avem gaz dacă nu conectăm românii, dacă nu aducem gaz în casele românilor.

Degeaba avem gaz, dacă randamentele la producerea enegiei electrice şi termice la CET-urile din România este sub 50%. Baza competitivităţii evident trebuie să fie asigurarea unei energii la preţuri competitive cu celelalte ţări europene”, a subliniat premierul.

Ce investiții sunt anunțate în planul de redresare economică

”Vrem să investim în modernizarea infrastructurii de transport pentru a creşte competitivitatea României. România e o ţară bogată, cu resurse, dar valorificarea lor trebuie să se facă în mod inteligent, prin alocarea finanţărilor la acele resurse care într-adevăr pot să pună în valoare România.

Avem cupru, dar atâta timp cât vom exporta tot ceea ce extragem în zona de cupru, nu ne valorificăm această resursă. Lucrul acesta e valabil pentru toate resursele din România”, a subliniat Ludovic Orban.

”Nu vom putea acorda salarii mari, atâta timp cât nu dezvoltăm aceste industrii, aceste domenii. În perioada care va veni trebuie să vă spun limpede că investiţiile care se derulează de către Guvern, de către companiile statului se vor accelera, iar această accelerare trebuie să vină dintr-un management corect.

Nu putem dezvolta infrastructura atâta timp cât o procedură de licitaţie durează şi cinci ani de zile”, a precizat el.

Conform premierului, doar 9 milioane de români beneficiază de reţeua de canalizare. Aproape  după 7 ani, în niciun proiect în niciun judeţ nu a început un proiect pentru extinderea şi modernizarea reţelei de canalizare. 

”Avem nevoie de o administraţie digitalizată, o administraţie care să spună da. Criteriul de evaluare a celui care lucrează în administraţia publică trebuie să fie eficienţa. Guvernul şi administraţia trebuie să fie un partener al mediului de afaceri. România nu se poate dezvolta decât pe baza unei administraţii dezvoltate.

Eficienţa e fundamentală. Viteza de introducere în producţie a inovaţiilor constituie o bază a vitezei de mişcare a României şi economiei româneşti”, a declarat Ludovic Orban.

Nu avem voie să ratăm nicio oportunitate

În opinia  sa, România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici nu le-au identificat până astăzi.

”Mi-am propus ca obiectiv ca, în maxim o lună de zile, toate măsurile prevăzute în programul economic să fie implementate prin adoptarea tuturor actelor normative necesare pentru realizarea acestor măsuri. Ne-am gândit ca măsurile să fie uşor accesibile”, a declarat Orban.

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban relansare
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close