Antena 3 CNN Actualitate Otrava din înghețată și chiftele, un pesticid cancerigen interzis în UE. Se găsește în patiserie, panificație, sosuri

Otrava din înghețată și chiftele, un pesticid cancerigen interzis în UE. Se găsește în patiserie, panificație, sosuri

Se retrag de la vânzare tot mai multe alimente care conțin oxid de etilenă. Pesticidul cancerigen a fost identificat și într-un lot de gogoși. Autoritățile trag un semnal de alarmă şi spun că supermarketurile ascund aceste nereguli populației, deși au obligația să afișeze la intrarea în magazin lista cu produsele retrase de la vânzare. Oxidul de etilenă e o substanță interzisă în Uniunea Europeană. Dar ajunge în alimentele fabricate în Europa prin intermediul ingredientelor importate din țări de lumea a treia.

Otrava din înghețată și chiftele, un pesticid cancerigen interzis în UE. Se găsește în patiserie, panificație, sosuri
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    06 Aug 2021   •   10:57

Oxid de etilenă. E substanța cancerigenă identificată până acum în zeci de sortimente de înghețată, în două tone de chiftele, dar și în 50 de kilograme de gogoși de origine din Franța.

”Gogoșile nu au ajuns la consumatori. Au fost retrase încă din depozit. În ceea ce privește chiftelele, peste de 95% sunt în depozit, urmând sa fie denaturate. În ceea ce privește înghețata, cred am retras de pe piață undeva la 2 milioane de bucăți de înghețată”, a declarat Mihai Ponea, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.

Unele supermarketuri nu afișează însă într-un loc vizibil cum arată şi cum se numesc produsele rechemate în magazin, pentru a nu-și strica imaginea.

”Sunt retaileri care nu afișează, de aceea în ultimele zile am dat amenzi și continuăm cu aceste amenzi!”

Oamenii se tem că autoritățile și comercianții le ascund infirmații.

Consumul îndelungat poate duce la cancer

Efectele consumului de oxid de etilenă, ca atare, sunt extrem de nocive. În alimentele retrase, substanța cancerigenă este însă în cantitate foarte mică, spun specialiștii, fiind prezentă doar în aditivul alimentar folosit.

”O singură înghețată pe loc nu are efect, consumul îndelungat al produselor în care avem oxid de etilenă poate duce la cancer, afecțiuni cardiace, infertilitate”, mai spune Mihai Ponea. 

Radu Țincu: ”Nu ne expunem doar la aceste substanțe toxice!”

Medicii spun însă că românii se expun zilnic unui cocktail toxic.

”Nu ne expunem doar la aceste substanțe toxice care ajung accidental să contamineze hrana. Avem o serie de aditivi alimentari, coloranți alimentari care, dacă nu sunt folosiți corespunzător, nu se respecta dozajele, acumulați în organism pot să determine probleme”, este de părere medicul toxicolog Radu Țincu. 

Oxidul de etilenă este interzis în Uniunea Europeană încă din 2016. El a ajuns însă în Europa din alte țări terțe.

”La ora actuala există țări din afara UE, unele din așa zisa lumea a treia, care utilizează acest compus în combaterea mucegaiurilor și a bacteriilor”, spune Mihaela Begea, director științific ICA. 

Specialiștii din industria alimentară spun că este posibil să mai apară aceleași nereguli și la alte categorii de produse.

”Putem să vedem o serie întreagă de produse pentru care este permisa utilizarea acestor aditivi. Tot ce înseamnă patiserie, panificație, dressinguri, sosuri ce pot să folosească acest agent de îngroșare”, mai spune Mihaela Begea. 

Pentru a ne proteja de posibilele îmbolnăviri cel mai bine ar fi să evităm pe cât posibil produsele procesate, spun medicii.

 

×
Subiecte în articol: oxid etilenă
Parteneri
Meteorologii au anunțat cât va ține frigul în România!
x close