Antena 3 CNN Actualitate Pacepa: Predecesoarea SIE a plătit în aur doi oficiali ai Blocului Sovietic din NATO în schibmul unor informaţii

Pacepa: Predecesoarea SIE a plătit în aur doi oficiali ai Blocului Sovietic din NATO în schibmul unor informaţii

Pacepa: Predecesoarea SIE a plătit în aur doi oficiali ai Blocului Sovietic din NATO în schibmul unor informaţii
Sursa foto: Ion Mihai Pacepa
22 Mai 2009   •   14:27

Ion Mihai Pacepa, unul dintre cei mai controversaţi spioni ai României, critică atacurile publice ale preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite ale Americii împotriva celei mai mari agenţii de spionaj americane.

Într-un articol intitulat "Războiul lui Pelosy împotriva CIA, văzut prin ochii unui Spion", el face o comparaţie între serviciile secrete româneşti şi CIA.

Fostul şef al serviciilor secrete de la Bucureşti, refugiat în SUA de peste 30 de ani şi condamnat de două ori la moarte de regimul comunist, dezvăluie în articol date din culisele uneia dintre cele mai mari agenţii de spionaj din lume.

Pacepa spune că în cei 27 de ani de activitate în structurile de spionaj din România şi cei 31 de ani de colaborare cu CIA, a învăţat că încrederea este cel mai important atu al unui serviciu de informaţii. Nimic nu poate fi mai distructiv pentru CIA, decât o discreditare publică din partea propriului Guvern.

Fostul şef al serviciilor secrete de la Bucureşti dezvăluie că Direcţia de Informaţii Externe, predecesoarea SIE, i-a recrutat pe doi dintre cei mai importanţi oficiali ai Blocului Sovietic din NATO. Ei au fost plătiţi în aur pentru a oferi Direcţiei de Informaţii Externe informaţii de maximă importanţă, dar au fost arestaţi de francezi. Pacepa mărturişeste că după acest episod, serviciul condus de el nu a mai putut niciodată să recruteze informatori de valoare în statele-ţintă ale României.

Pacepa mai aminteşte de vizita lui Ceauşescu din 1978 în Statele Unite, când preşedintele român a fost primit cu onoruri la Casa Albă. Numărul 1 al serviciilor secrete româneşti a averizat atunci administraţia Carter că Ceauşescu este de fapt un terorist internaţional care a făcut o avere din vânzarea de arme şi droguri şi care plănuia să facă afaceri cu arme de distrugere în masă.

Pacepa este acum cetăţean american şi trăieşte în Statele Unite din anul 1978, după ce a cerut azil politic. Colaborarea sa cu CIA a fost catalogată de Guvernul american drept "o importantă şi unică contribuţie adusă Statelor Unite".

Antena 3

×
Subiecte în articol: CIA SUA servicii secrete
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close