Antena 3 CNN Actualitate Revoltă în familia unui pacient care a primit două certificate de deces, unul cu COVID şi unul fără

Revoltă în familia unui pacient care a primit două certificate de deces, unul cu COVID şi unul fără

Este vorba despre fostul secretar al primăriei din Făgăraş, Emil Mocan, care a murit pe 1 ianuarie la 74 de ani, şi căruia i s-au întocmit două certificate de deces, primul fără COVID, dar cu septicemie, al doilea doar cu COVID-19. Revoltată, familia bărbatului a depus mai multe plângeri şi acuză cadrele medicale de rele tratamente și malpraxis.

Revoltă în familia unui pacient care a primit două certificate de deces, unul cu COVID şi unul fără
Sursa foto: monitorfg.ro
de Georgiana Adam    |    18 Feb 2021   •   16:44

Familia a declarat presei locale că vrea clarificari atât în legătură cu cele două certificate de deces, ci și dacă bărbatul a luat COVID-19 din unitatea medicală, având în vedere că la internare nu avea coronavirus.

"Mi-au spus că tata a venit cu o bacterie de acasă, ulterior, după 10 sau 11 zile de spitalizare, a recunoscut că nu de acasă este provenienţa pneumoniei, ci din spital” a spus fiul lui Emil Mocan, Claudiu Mocan, pentru  Monitorul de Făgăraș

Potrivit medicilor, bărbatul de 74 de ani a ajuns la spital în stare gravă

"El se operase la noi, a avut o problemă, un volvulus (n.r. – o încurcătură a intestinului care poate duce la ocluzie intestinală) cu peritonită. A fost externat pe 16, apoi, fiind acasă, a dezvoltat o stare febrilă.

Medicul de familie i-a recomandat reinternarea la spital, unde a revenit pe 19, dar testul inițial a fost negativ, așa că a fost trecut la non-COVID”, a spus un medic, pentru libertatea.ro

Medic: PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere

 "PCR-ul se pozitivează și după 7 zile de la expunere”, sugerând că bărbatul "ar fi putut lua COVID și de acasă, ori din spital, de dinainte de externarea inițială, nu știm încă, dar el era nedeplasabil, nu a mers nici până la baie. Iar în secția sa, una non-COVID, nu erau alte cazuri”, a mai spus medicul pentru sursa citată.

Ambele certificate de deces au același număr de înregistrare și aceleași date, unica diferență fiind că în cel de-al doilea act apare "pneumonie cu pleurezie COVID-19 pozitivă” față de "pneumonie cu pleurezie” în primul.

 

Comisia de Disciplină la spitalul din Făgăraş

Contactată pentru un punct de vedere de jurnaliştii de la libertatea.ro managerul Spitalului Municipal din Făgăraş a precizat că s-a întrunit Comisia de Disciplină şi, în căteva zile va avea concluziile cazului.

Referitor la cele doua certificate de deces, managerul spitalului a subliniat că este vorba doar de unul singur

"Nu, este unul. Domnul doctor care l-a întocmit pe primul a primit ulterior și rezultatul testului COVID-19, a refăcut certificatul și a anunțat starea civilă pentru înmormântare", a spus managerul spitalului.

Surse din Ministerul Sănătății spun că în respectivul caz s-a produs o "eroare"


"În cazul cuiva care moare în timp ce i se așteaptă un test PCR COVID-19, se așteaptă la morga spitalului după procedura COVID. Persoana decedată e în sac, iar certificatul de deces se face abia după ce se cunoaște dacă respectiva a avut sau nu COVID, pentru a se stabili clar modul de înhumare.

Nu poți să îl duci ca mort non-COVID la capelă și apoi să îl întorci și să îl îngropi conform protocolului COVID, e clar că s-a produs un scurtcircuit”, au precizat surse din Ministerul Sănătății pentru libertatea.ro.
 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close