Antena 3 CNN Actualitate Cum este corect să spunem: "pacient pozitiv" sau "am avut rezultat pozitiv la test"

Cum este corect să spunem: "pacient pozitiv" sau "am avut rezultat pozitiv la test"

Ana Iorga a analizat, vineri, o formulare actuală, auzită la ştiri şi citiă în presă: că o persoană a fost testată pozitiv cu Sars CoV-2 sau a fost testată pozitiv pentru coronavirus ori la coronavirus. 

Cum este corect să spunem: "pacient pozitiv" sau "am avut rezultat pozitiv la test"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    05 Mar 2021   •   11:55

"Pozitiv" este rezultatul testului, nu un mod de testare, deci aceste formulări sunt un pic improprii, a explicat Ana Iorga, vineri, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3

Găsim aceste formulări şi în limbajul medical, pe site-urile Direcţiilor de sănătate publică sau ale clinicilor. De exemplu: "pacient testat pozitiv" sau "Am fost testat pozitiv pentru COVID-19". 

Sigur că este o maniera economică, mai scurtă de a spune că cineva a făcut testul şi rezultatul a ieşit pozitiv, adică s-a confirmat infectarea cu virusul. Dar e impropriu să spui că ai fost testat pozitiv, mai spune jurnalista. Formularea apare din belşug şi în presa scrisă, în mediul online şi în exprimarea la televizor. 

Câteva propuneri pentru primele exemple. În loc de pacient testat pozitiv putem spune Pacientul al cărui test a ieșit pozitiv, pacient infectat cu Sars Co-V 2, pacient cu rezultat pozitiv la testul pentru COVID. Iar în loc de: "Am fost testat pozitiv" pot spune "Rezultatul testului meu a fost pozitiv", "Am avut rezultat pozitiv la test". 

Toate aceste variante sunt mai lungi şi mai întortocheate, deci mai puţin economice, dar sunt mai bine formulate logic. 

"Ce trebuie să faci dacă ai fost testat pozitiv pentru coronavirus", "Congresman american, testat pozitiv după ce a primit a doua doză de vaccin". Am fi putut spune, de exemplu: "Ce trebuie să faci dacă ai fost infectat cu Sars Co-V 2", dacă ai avut un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19. "Congresman american, infectat cu Sars Co-V 2 după a doua doză de vaccin" sau "Congresman american, rezultat pozitiv la testul pentru Sars Co-V 2". 
 

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close