Antena 3 CNN Actualitate Pacienţii care nu îşi fac programare la medicul de familie vor plăti consultaţia

Pacienţii care nu îşi fac programare la medicul de familie vor plăti consultaţia

Pacienţii care nu îşi fac programare la medicul de familie vor plăti consultaţia
Sursa foto: medicamente
18 Mar 2010   •   20:32

De luna aceasta, vizita la medic se face numai cu programare. Cei care nu au timp sau nu vor să aştepte până găsesc liber la medicul de familie, trebuie să plătească.

"Dacă omul nu vrea să aştepte la programare, va plăti o taxă peste numărul de consultaţii pe care ni-l plăteşte casa" a declarat medicul Doina Mihăilă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie.

Nu există o taxă standard. Fiecare medic de famlie în parte poate stabili cu cât îşi va taxa pacienţii mai grăbiţi. Unii medici pot cere 5 lei, iar alţii 10. Obligaţia medicilor e să afişeze la loc vizibil numărul de telefon pentru programări şi tarifele percepute.

Aceasta e doar una dintre schimbări. Altele se referă la eliberarea medicamentelor. Casa de Asigurări vrea să creeze listele de pacienţi la farmacie, la fel ca la doctorii de familie. O măsură care nu e pe placul farmaciştilor.

"Pacientul are dreptul să-şi aleagă farmacia de la care vrea medicamentele şi momemntul în care să-şi ia pastilele" spune Clara Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Listele de pacienţi la o farmacie permit controlul mai strict al reţetelor, potrivit reprezentanţilor Casei. Mai ales că de când nu mai există limitări, consumul de medicamente a crescut cu 300 de milioane de euro.

Antena 3

×
Subiecte în articol: medic de familie programare pacienti
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close