Antena 3 CNN Actualitate Pâinea noastră cea de toate zilele, tot mai scumpă. Grâne multe, bani puţini

Pâinea noastră cea de toate zilele, tot mai scumpă. Grâne multe, bani puţini

Deşi guvernanţii spun că vom avea o producţie de grâu autohtonă cât să dăm şi la alţii, paradoxal, pâinea noastră va fi tot mai scumpă. Ministrul Agriculturii spune va fi un an agricol bun, iar recolta de grâu va fi una consistentă, preţurile de producţie tot mai mari se vor vedea şi la rafturi.

Pâinea noastră cea de toate zilele, tot mai scumpă. Grâne multe, bani puţini
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    17 Iun 2022   •   23:52

România e departe de o criză alimentară. Avem grâu cât să dăm și la alții, chiar și în cel mai secetos an, susține ministrul Agriculturii. 

"Și în cel mai rău an, din punct de vedere climateric, fermierii români au reușit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern și să realizeze și un excedent pentru pentru export. Pot să vă asigur că și anul acesta avem un nivel de producție stabil la principalele cereale de toamnă", a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.

De exemplu, acum doi ani, în cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, România a avut o suprafață de aproape 1 milion de hectare de teren arabil calamitate, iar recolta de grâu a fost de 6,5 milioane de tone, în condițiile în care necesarul intern este de 4,5 milioane, iar fermierii din Timiș confirmă acest lucru. 

Ei iau ca reper anul trecut, când cea mai mare cantitate la hectar s-a recoltat în județul Timiș.

România poate produce într-un an bun între 13 și 15 milioane de tone de grâu, doar că nu avem capacitatea de a-l procesa. 

Capacitatea României de procesare este de doar 2, 5 milioane de tone. Așa se face că fermierii se vor nevoi să vândă grâul firmelor, care, la rândul lor, îl vând la export. Î

napoi se întoarce, de exemplu, pâinea congelată pe care o cumpărăm la preț mare din magazine. 

×
Subiecte în articol: pâine grau Adrian Chesnoiu agricultura
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close