Antena 3 CNN Actualitate Paleologu: Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii

Paleologu: Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii

Paleologu: Proiectul de buget este o lege pentru eutanasierea culturii
Sursa foto: Foto: INTACT Images
de N.B.    |    18 Noi 2011   •   20:03

Fostul ministru al Culturii, Theodor Paleologu a declarat, vineri, că proiectul de buget pentru anul 2012 este echivalentul unei legi pentru eutanasierea culturii, relatează Agerpres.

"Echivalează cu o lege pentru eutanasierea culturii. E o moarte lentă. Cum vorbim de eutanasierea câinilor, am putea vorbi şi de eutanasierea culturii. Realist vorbind, ar trebui să aibă 0,40% din PIB, pentru că sigur, în Franţa e 1%, în Cehia e 0,7%, în Austria e tot aşa, un procentaj foarte bun, în Grecia e 0,6%. La noi este 0,12%, e extrem de puţin. Statisticile mai vechi ascundeau această realitate, pentru că se calculau şi banii de la culte. Realitatea este că întotdeauna ne-am situat foarte jos în clasamentul statelor europene. Un 0,4% este un minim necesar" a declarat deputatul PDL.

La Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii personalul este extrem de puţin numeros, nici pe departe cât ar trebui pentru îngrijirea patrimoniului cultural din teritoriu, explică Paleologu. Această Direcţie are doar şapte angajaţi pentru toate judeţele "or, un minim - minimorum ar fi 70 de persoane în Direcţia pentru Monumente din Ministerul Culturii. În teritoriu, lucrurile stau foarte prost" a argumentat fostul ministru al Culturii.

"Dacă ne distrugem patrimoniul, ne distrugem o resursă foarte importantă. Şi încă odată vă pot da exemple extrem de negative de peste tot din ţară în care la doi paşi de Turnul lui Lăpuşneanu s-a construit o hardughie de beton şi sticlă, la Bucureşti, în spetele Palatului Ştirbei se preconiza o altă hardughie de acelaşi tip. Centrul Palas de la Iaşi este alt exemplu negativ în care mafia imobiliară locală a stricat aspectul oraşului. Sunt multe exemple în care, sigur, dacă ne facem cu mâna noastră rău, ne diminuăm şansele de a exploata o resursă într-adevăr foarte importantă pentru ţara noastră', a afirmat Paleologu.

×
Subiecte în articol: Theodor Paleologu cultura lege bani
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close