Antena 3 Actualitate Pământul își pierde semnele vitale: 14.000 de oameni de știință, din 158 de țări, au transmis un avertisment de urgență climatică către guvernele lumii

Pământul își pierde semnele vitale: 14.000 de oameni de știință, din 158 de țări, au transmis un avertisment de urgență climatică către guvernele lumii

de Mia Lungu    |    05 Aug 2021   •   17:07
Pământul își pierde semnele vitale: 14.000 de oameni de știință, din 158 de țări, au transmis un avertisment de urgență climatică către guvernele lumii
Sursa foto: Hepta

Aproape 14.000 de oameni de știință, din 158 de țări, printre care și 18 din România, au transmis un semnal de alarmă, către toate guvernele din lume, asupra faptului că ”semnele vitale” ale Pământulul s-au înrăutățit cu repeziciune.

”Ne apropiem sau am traversat deja punctele culminante asociate cu părțile critice ale sistemului Pământului, incluzând straturile de gheață din Antacrtica de Vest și Groenlanda, recifele de corali cu apă dulce și pădurea tropicală a Amazonului”, se scrie în lucrarea ”Avertisment de urgență climatică 2021”, publicată în revista BioScience.

În cadrul cercetărilor efectuate, au fost investigate schimbările recente ale semnelor vitale planetare, de la publicarea ultimului raport similar, în 2020. Din cele 31 de variabile pe care le-au urmărit, oamenii de știință au constatat că 18 se află la niveluri record istorice, minime sau maxime.

”Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile în privința situației de urgență climatică”, anunță 13.925 de oamenii de știință din 158 de țări, pe 10 iulie 2021. Printre ei se află și 18 din România, de la prestigioase instituții, precum Academia Română și Universități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Constanța.

”Este deosebit de îngrijoratoare creșterea dezastrelor naturale legate de climă, aici incluzând incendiile de vegetație din Australia din 2019-2020 și faptul că trei gaze care produc efectul de seră – dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot – au stabilit recorduri ale concentrațiilor atmosferice în 2020 și din nou în 2021”, a declarat Thomas Newsome, expert în ecologie de la Universitatea din Sydney, Australia.

Oamenii de știință propun o serie de măsuri care ar trebui implementate urgent

Oamenii de știință propun o ”abordare politică pe trei direcții, pe termen scurt”: un preț global mai ridicat al carbonului, o eliminare mondială și eventuala interzicere a combustibililor fosili și dezvoltarea rezervelor climatice de protejare și restabilire a biodiversității”.

Cercetătorii atrag atenția că este nevoie ”urgent de schimbări în privința climei, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și supraexploatarea umană a planetei”.

Lista oamenilor de știință din România, care au semnat avertismentul 

Teleky Bernadette
Ruben Iosif
Zoltan Laszlo
Constantin Mares
Ileana Mares
Balint Marko
Kinga Ollerer
Ferenc Patko
Francisc Peter
Cristian Eduard Popovici
Laszlo Rakosy
Eszfer Ruprecht
Alina Simona Rusu
Attila Sandor
Florina Stanescu
Ioan Tausan
Angheluta Vadineanu
Orsolya Vincze

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close