Antena 3 CNN Actualitate Panama Papers. Descindere la casa de avocatură Mossack Fonseca - ce au căutat procurorii

Panama Papers. Descindere la casa de avocatură Mossack Fonseca - ce au căutat procurorii

Panama Papers. Descindere la casa de avocatură Mossack Fonseca - ce au căutat procurorii
Sursa foto: foto: pixabay.com
13 Apr 2016   •   09:30

Poliţia panameză a descins la sediul casei de avocatură Mossack Fonseca din Panama City, miercuri dimineaţă, în cadrul anchetei pornite de scurgerea de informaţii care sugerează că serviciile firmei ar fi fost folosite în activităţi ilegale, relatează BBC News, citat de Adevărul.

Poliţia panameză şi oficiali de la o agenţie publică pentru combaterea crimei organizate au verificat birourile din sediul Mossack Fonseca, într-o acţiune care a decurs „fără incidente sau obstacole”, conform unui comunicat emis de biroul procurorului general al ţării.

În comunicat se precizează că scopul acţiunii ar fi fost „obţinerea de documentaţie privind informaţiile apărute în articolele de presă care stabilesc folosirea firmei în activităţi ilegale”.

Casa de avocatură a negat acuzaţiile încă de la începutul scandalului, precizând că scurgerea de informaţii a fost în fapt o acţiune de hacking şi că informaţiile din registrele sale sunt prezentate greşit. Co-fondatorul Ramon Fonseca a depus o plângere în acest sens procurorului general al ţării.

Articolele apărute în presa mondială în urma investigării scurgerii de informaţii arată cum persoane bogate din toată lumea au fost ajutate de casa de avocatură să înfiinţeze firme offshore în aşa-numitele „paradisuri fiscale” - ţări în care taxele pe profitul companiilor este foarte mic sau inexistent - pentru a evita plata taxelor din ţările în care-şi desfăşurau afacerile.

Însă jurnaşiştii care au avut acces la baza de date a firmei au lăsat să se înţeleagă că serviciile offshore ale casei de avocatură au fost folosite şi pentru a ascunde profitul din infracţiuni precum traficul de persoane sau traficul ilegal de diamante din Africa, fără ca Mossack Fonseca să anunţe autorităţile statale adecvate sau organele internaţionale de judecată.

×
Subiecte în articol: Panama Papers
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close