Antena 3 CNN Actualitate Panama Papers. Serviciile secrete au apelat la Mossack Fonseca pentru a-și ascunde banii

Panama Papers. Serviciile secrete au apelat la Mossack Fonseca pentru a-și ascunde banii

Panama Papers. Serviciile secrete au apelat la Mossack Fonseca pentru a-și ascunde banii
12 Apr 2016   •   08:49

Agenti secreti din mai multe tari, inclusiv intermediari ai CIA, au recurs la serviciile firmei panameze Mossack Fonseca, aflata in centrul scandalului Panama Papers, pentru a-si ascunde activitatile.

"Agenti secreti si informatorii lor au utilizat in mare masura serviciile firmei" din Panama, relateaza marti cotidianul german Suddeutsche Zeitung, citat de AFP și Ziare.com.

Potrivit Suddeutsche, "agentii au deschis societati fictive pentru a-si ascunde actiunile... Printre acestia se numara de asemenea intermediari apropiati CIA", Agentia Centrala de Informatii din Statele Unite.    

In "clientela" Mossack Fonseca figureaza de asemenea "unii actori" care s-au ocupat de vanzari secrete de arme catre Iran in anii 1980 (afacerea numita "Iran-Contra"), un scandal implicand vanzari secrete de arme americane Teheranului avand ca scop eliberarea de ostatici americani din Liban si a ajuta financiar "Contras" din Nicaragua, afirma ziarul.

Panama Papers mai arata ca chiar "actuali sau fosti inalti responsabili ai serviciilor secrete din cel putin trei tari... Arabia Saudita, Columbia si Ruanda" figureaza printre clientii cabinetului de avocatura din Panama, mai scrie Suddeutsche.

Printre ei, seicul Kamal Adham, fostul sef al informatiilor saudite decedat in 1999 si care "in anii '70" era vazut ca "unul dintre principalii interlocutori ai CIA" in Orientul Mijlociu, mai afirma cotidianul din Munchen.

×
Subiecte în articol: Panama Papers servicii secrete
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close