Paradă fastuoasă la Paris, de Ziua Franţei. Radu Tudor: Dacă există o naţiune care ştie să îşi afişeze mândria şi să îşi marcheze momentele istorice, aceea este Franţa

de A.M.P    |    14 Iul 2014   •   11:45

Francezii din întreaga lume sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a Franţei. Pe 14 iulie 1789, zeci de mii de locuitori ai Parisului au luat cu asalt clădirea Bastiliei, închisoarea considerată un simbol al autorităţii regale franceze.

În zilele următoare, instituţia regalităţii s-a prăbuşit în Franţa, totul culminînd cu ghilotinarea, în 1793, a regelui Ludovic al XVI-lea.

"E o paradă specială şi pentru Francois Hollande vrea ca această paradă să marcheze debutul ceremoniilor de comemorare a 100 de ani de la Primul Război Mondial
", a afirmat jurnalista Alina Petrescu, prezentă în studioul "Previziunile zilei", de la Antena 3.

"Sunt 100 de ani de la Primul Război Mondial şi 225 de ani de la Revoluţia franceză. Această naţiune ştie cum să îşi marcheze foarte bine momentele istorice. E un exemplu din acest punct de vedere. Militarii sunt îmbrăcaţi în uniforma specifică Primului Război Mondial. Şi, dacă există o naţiune care ştie să îşi afişeze mândria, să îşi marcheze momentele istorice, să pună în paranteză nereuşitele şi să aducă în faţă, de ziua naţională, doar ceea ce este frumos, aceea este Franţa", a declarat jurnalistul Radu Tudor, invitat şi el la "Previziunile zilei".Sărbătoarea este marcată, ca în fiecare an, cu o fastuoasă paradă militară pe bulevardul Champs-Élysées din Paris, cu focuri de artificii şi cu un concert gigantic în apropierea Turnului Eiffel.

Ziua Naţională a Franţei va fi celebrată şi în România, la Ambasada Franţei din Bucureşti.x close