Antena 3 CNN Actualitate Paradox: Import de muncitori străini, când românii sunt concediaţi

Paradox: Import de muncitori străini, când românii sunt concediaţi

Paradox: Import de muncitori străini, când românii sunt concediaţi
06 Noi 2008   •   02:19

Guvernul a aprobat săptămâna trecută suplimentarea cu 5.000 a contingentului de 10.000 de autorizaţii de muncă pentru muncitori străini, aprobat la începutul lui 2008 şi epuizat în septembrie. Aprobarea s-a făcut tocmai în condiţiile în care mai multe companii din România au anunţat că vor fi nevoite să facă disponibilizări din cauza crizei. Specialiştii din Ministerul Muncii susţin că solicitarea a venit de la patroni înainte de schimbările care au avut loc pe piaţa muncii şi că nu se aştepta nimeni să crească brusc numărul şomerilor. Mai mult, autorităţile încă nu au pregătită nici o strategie pentru a face faţă pe viitor acestei crize, pentru că nu au estimat încă numărul şomerilor din anul 2009, considerat apogeul crizei de pe piaţa forţei de muncă.
Akos Derzsi, secretar de stat pentru Mobilitatea Forţei de Muncă în Ministerul Muncii, citat de Cotidianul, aprecia că ?cel mai mare necaz al crizei este faptul că vor fi mai mulţi şomeri, deci mai multe indemnizaţii de plătit. Vom da toţi banii pentru a plăti şomerii şi nu vom mai avea bani pentru formarea profesională, marea problemă de la noi?. Problemă care explică un alt paradox: avem 20.000 de locuri de muncă vacante, dar şi în jur de 350.000 de şomeri care nu îşi găsesc joburi pentru că nu sunt calificaţi pe acele meserii cerute.
Astfel, până la finele anului, patronii îi vor angaja pe cei 5.000 de muncitori străini, dar se anunţă, de asemenea, cel puţin 17.000 de angajaţi români disponibilizaţi.
Conform legii un angajat străin trebuie să fie plătit cu cu salariul mediu pe economie- 1700 lei sau mai mult.
Antena3.ro

×
Parteneri
Informaţii de ultimă oră despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
x close