Antena 3 CNN Actualitate Paradox specific românesc. Guvernul dă compensaţii la facturi, primăriile scumpesc gicacaloria

Paradox specific românesc. Guvernul dă compensaţii la facturi, primăriile scumpesc gicacaloria

În timp ce Parlamentul şi Guvernul caută soluţii pentru scăderea facturilor la căldură pentru aceasta iarnă, primăriile scumpesc în continuare gigacaloria pentru toate CET-urile din ţară.

Paradox specific românesc. Guvernul dă compensaţii la facturi, primăriile scumpesc gicacaloria
Sursa foto: Captură Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Noi 2021   •   10:01

Cele mai mari creşteri sunt la Oradea, Arad şi Bârlad.

Aproape dublu vor plăti cei de la societatea de termoficare din Oradea pentru fiecare gigacalorie, ceea ce înseamnă pentru consumatorii finali, facturi majorate cu mai bine de 50%.

Spre exemplu, la Oradea, de la 160 de lei, prețul gicaloriei a crescut de luni la 313 lei, ceea ce înseamnă o majorare de 95%.

Acesta nu este preţul final plătit de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie.

"Până acum, Oradea a beneficiat de cea mai mica subventie pentru energia termică, o subvenție de 50 de lei pe gigacalorie. În cazul în care se va menține această subvenție, prețul de facturare pentru populație ar fi undeva la 470 de lei. Ceea ce este de menționat este că la 1 ianuarie, TVA-ul pentru energia termică produsă în sistem centralizat, va scădea de la 19 la 5%, ceea ce va duce la o scădere a prețului, prețul final ajungând undeva la 400 de lei pe gicacalorie", a spus Dan Crețu, director Termoficare Oradea.

Orădenii sunt disperaţi şi speră să treaca cu bine peste aceasta iarnă.

Guvernul promite că va începe în perioada următoare să aloce primii bani pentru subvenționarea gigacaloriei, bani ce vor fi alocați din Fondul de Rezervă, însă nu se știu până în acest moment sumele exacte ce vor fi împărțite.

Din preţul final, primăriile decid care vor fi subvenţiile acordate populaţiei, decizie ce va fi luată în câteva zile, după întâlnirea cu membrii Consiliului Local.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close