Antena 3 CNN Actualitate Parchet: Instalatorul care a provocat decesul a trei pacienți COVID de la Victor Babeș a mărit presiunea oxigenului la ATI, în loc să o scadă

Parchet: Instalatorul care a provocat decesul a trei pacienți COVID de la Victor Babeș a mărit presiunea oxigenului la ATI, în loc să o scadă

Procurorii au stabilit că în cazul tragediei de la unitatea mobilă ATI din curtea spitalului Victor Babeș din București, în care trei pacienți COVID au murit în urma închiderii instalației de oxigen, un instalator neinstruit a făcut greșeala de a crește volumul de oxigen, în loc să îl scadă.

Parchet: Instalatorul care a provocat decesul a trei pacienți COVID de la Victor Babeș a mărit presiunea oxigenului la ATI, în loc să o scadă
Sursa foto: Hepta
de Adelina Miron    |    16 Iun 2021   •   18:55

Instalatorul nu a fost instruit ”corespunzător”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul București, într-un comunicat.

”Inculpatul R.C. a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi.

Inculpatul P.L.V. nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu şi responsabilităţile specifice postului, prin aceea că nu a asigurat funcţionarea în parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen aferente Unităţii Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune, în perioada 10.04.2021 - 12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobile în afara parametrilor optimi.

În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16.54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său, inculpatul R.C., să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principiilor de funcţionare a instalaţiei", se precizează în comunicatul Parchetului.

Procurorii i-au reținut miercuri pe instalatorul și inginerul-șef al Serviciului Tehnic al Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş" pentru infracţiunea de ucidere din culpă.

Aceștia vor fi prezentați în fața instanței cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Cei doi au fost chemați la audieri și au devenit suspecți în urma expertizelor care arată că a fost clar vorba despre o eroare umană, fiind excluse toate celelalte scenarii potrivit cărora ar fi existat o suprasolicitare a instalației de oxigen. 

Cei doi au mai fost audiați și în trecut, însă, de fiecare dată, au refuzat să spună adevărul.

×
Subiecte în articol: deces oxigen ati
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close