Antena 3 CNN Actualitate Doar 27.000 de părinţi profită de ''Junior Centenar'', programul de economisire pentru copii

Doar 27.000 de părinţi profită de ''Junior Centenar'', programul de economisire pentru copii

Românii nu sunt interesaţi să facă economii în conturile statului pentru copiii lor. La doi ani de când statul român a deschis patru milioane de conturi pentru copii în cadrul programului ''Junior Centenar'', doar 1,5% dintre ele au fost alimentate cu bani.

Doar 27.000 de părinţi profită de ''Junior Centenar'', programul de economisire pentru copii
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    10 Feb 2021   •   11:35

Analiştii financiari susţin că este cel mai rentabil produs de economisire disponibil în piaţă. Pe de altă parte, părinţii susţin că nu au auzit de acest program.

Din cele peste 4,4 milioane de conturi de economii ''Junior Centenar'' deschise de Trezorăria Statului la nivel naţional, doar 1,5% au fost alimentate cu bani.

Asta în condiţiile în care statul este cel care alimenteză conturile copiilor orfani. Deşi acest produs de economisire destinat copiilor este cel mai avantajos de pe piaţă, românii nu s-au înghesuit deloc să alimenteze cu bani aceste conturi deschise automat în numele fiecărui copil.

''Este vorba de necunoaştere produsului. El a fost lansat cu ceva vreme în urmă, nu a fost promovat, a fost lăsat parcat să zic asa. Suma minimă pentru a beneficia de acea primă de la stat este de 1200 de lei pe an, asta înseamnă 100 de lei pe lună. Sincer, cred că aproape oricine îşi poate permite ajustându-şi puţin bugetul personal, să găsească 100 de lei pentru viitorul copilului.

Nici măcar unii consultanţii financiari nu au auzit de acest program, deşi teoretic rolul lor este de a îndruma alte persoane unde să îşi plaseze economiile.

''Pentru a putea fi alimentate aceste conturi ar fi fost o condiţie esenţială ca părinţii să ştie de acest program. Eu sunt parinte sunt teoretic şi în zona de finanţare. Dacp eu nu am auzit de acest lucru, mai mult ca sigur majoritatea părinţilor nu au auzit de el. Mai mult de atât eu am şi depozite în lei pentru copiii mei'', spune Cosmin Drăgoi, consultant financiar.

Pentru a beneficia de prima de 600 de lei pe an, dar şi de dobândă de 3% care se aplică soldului, tot ce trebuie să facă părinţii este să alimenteze contul deschis automat de stat în numele copilului lo, cu minimum 1.200 de lei pe an.

Banii vor putea fi însă retraşi abia când copilul împlineşte 18 ani.

×
Parteneri
Schimbări majore la școlile de șoferi!
x close