Antena 3 CNN Actualitate Părinţii plătesc până la 700 lei lunar pe meditaţiile copiilor

Părinţii plătesc până la 700 lei lunar pe meditaţiile copiilor

Părinţii plătesc până la 700 lei lunar pe meditaţiile copiilor
Sursa foto: Foto: Intact Images
07 Iul 2011   •   14:21

Bacalaureatul şi meditaţiile merg mână în mână. În fiecare an, părinţii dau mii de lei meditatorilor. Anul acesta pentru părinţii elevilor care nu au reuşit să treacă bacalaureatul cheltuielile nu s-au încheiat. Vor trebui să dea alţi bani pentru pregătirile de vară.

Aşa că 2011 este un an în care în buzunarele unor profesori vor intra şi mai mulţi bani, asta în condiţiile în care, numai anul trecut, piaţa meditaţiilor din România a fost de peste 300 de milioane de euro.

În speranţa unor rezultate cât mai bune la bacalaureat, părinţii pot cheltui între 200 şi 700 de lei lunar, în funcţie de numărul materiilor la care copiii lor fac meditaţii. Dacă luăm suma maximă şi facem un calcul simplu vom vedea că în fiecare an un părinte poate da pe meditaţiile copilului său 8.400 de lei.

Trebuie să ştiţi că sumele pe care le percep dascălii pentru orele de pregătire diferă de la o zonă la alta, dar şi de la o materie la alta. Capitala este fruntaşă la capitolul de costuri, nu însă şi la capitolul promovare bacalaureat 2011. Preţul mediu pentru o şedinţă este de 60-70 lei la matematică şi limba română, şi de 50 de lei la celelalte materii. Sunt şi situaţii în care o şedinţă de meditaţii costă 90 sau chiar 120 de lei, dar sunt excepţii.

Preţurile pentru o şedinţă de meditaţii sunt mai scăzute în provincie. Aici, tariful este de 30-35 de lei, dar poate ajunge şi la 50-60 de lei în unele cazuri. Astfel sumele cheltuite lunar de o familie pentru meditaţiile unui copil diferă de la o zonă la alta. În Bucureşti, o familie plătea, în 2010, 265 de lei. În Banat puţin peste 140 de lei, în Oltenia, 170 de lei, în Muntenia aproape 200 de lei.  În Dobrogea costurile sunt asemănătoare cu cele din Capitală.

Astfel s-a ajuns ca anul trecut, piaţa meditaţiilor din România să fie de aproape 320 de milioane de euro, după estimările statistice. Din datele ANAF reiese că profesorii dau ore suplimentare de numai un milion de euro pe an.

Indiferent de suma reală, părinţii se plâng acum că le-au dat dascălilor bani degeaba. Peste o sută de mii de elevi nu au trecut anul acesta examenul de bacalaureat.

 


×
Subiecte în articol: meditatii elevi profesori bani
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close