Antena 3 Actualitate Care sunt partidele care nu vor să voteze decretul de prelungire a stării de urgenţă. USR: Fac balet politic

Care sunt partidele care nu vor să voteze decretul de prelungire a stării de urgenţă. USR: Fac balet politic

de L.D.    |    14 Apr 2020   •   09:29
Care sunt partidele care nu vor să voteze decretul de prelungire a stării de urgenţă. USR: Fac balet politic
Sursa foto: antena3

Klaus Iohannis a anunțat zilele trecută că va prelungi starea de urgență însă unele partide au anunțat deja că nu vor să voteze, în Parlament, considerând că economia trebuie repornită imediat. USR spune că PSD dar şi alte partide fac doar „balet politic”.

Preşedintele României a anunţat săptămâna trecută că va emite un decret pentru prelungirea stării de urgenţă. Unele partide, însă, i-ar putea anula decizia, printr-un vot negativ în Parlament.

Marcel Ciolacu, președintele interimar al PSD, critică Guvernul pentru faptul că după prima lună a stării de urgenţă milioane de români şi-au pierdut locul de muncă. PSD sugerează că va vota împotriva decretului de prelungire a stării de urgenţă, dacă Iohannis nu ţine cont de „prevenirea unui dezastru economic”.

„Nu vom fi de acord să avem încă o lună #pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie! (…) Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a facut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă #fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală”, a fost reacţia lui Marcel Ciolacu.

PSD cere să fie luate de urgenţă măsuri economice şi sociale în agricultură, proiecte majore de investiţii şi plan de acţiune în domeniul sanitar.

În acest demers al social-democraţilor se alătură şi fostul partener de guvernare, Călin Popescu Tăriceanu.

„Am votat în luna martie starea de urgenţă pentru că am crezut că doar regulile democratice îi încurcă pe guvernanţi în a lua nişte măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului. Între timp am văzut cu toţii că nu democraţia îi încurca pe conducătorii noştri, ci lipsa de experienţă şi incapacitatea de anticipare”, a fost şi reacţia lui Călin Popescu Tăriceanu.

Motivele sale ţin de ordonanţele militare, pe care le vede problematice, fiindcă deschid drumul abuzurilor asupra cetăţenilor.

Însă colegii de la celelalte partide le dau sfaturi:

„Cei din PSD şi din orice alt partid, trebuie să înţeleagă un lucru elementar: este o situaţie excepţională şi românii au obosit de atâta improvizaţie politică, vor soluţii de la politicieni”, a precizat Eugen Tomac, liderul PMP.

Viceliderul USR Ionuţ Moşteanu spune că aceştia fac doar „balet politic”, dar până la urmă, vor vota.

„Nu cred că până la urmă PSD va fi împotriva prelungirii stării de urgenţă, înţeleg şi ei că e nevoie de acest cadru legal pentru a da posibilitatea Guvernului şi instituţiilor să se mişte mai repede. Ce face acum Marcel Ciolacu şi cei de la PSD, Ponta şi Tăriceanu, fac un balet politic”, a declarat Ionuţ Moşteanu, unul dintre liderii USR.

PMP anunţă că va vota decretul. Şi USR, dar subliniază că Guvernul are restanţe la capitolul relansarea economiei, scrie Mediafax.

„USR a spus mereu că va contribui cu toate puterile la depăşirea momentului dificil prin care trecem, de aceea, nu vom fi noi cei care să ne opunem, din oportunitate politică, decretului de prelungire a stării de urgenţă, aşa cum am auzit că fac cei de la PSD şi cei de la mini-PSD, adică ALDE şi PRO România. Guvernul are nişte restanţe. Nu a luat măsurile de care avem nevoie pentru a ne asigura că economia va fi pusă pe butuci, încă aşteptăm”, a mai precizat Moşteanu.

„Da, vom vota, suntem în stare de urgenţă. Încă nu există indicii care să ne convingă că pericolul a dispărut. Ar fi o premieră mondială”, a mai afirmat Eugen Tomac.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close