Antena 3 CNN Actualitate Paşaportul de vaccinat dezbină Europa. România, prinsă la mijloc. Franţa face un anunţ categoric

Paşaportul de vaccinat dezbină Europa. România, prinsă la mijloc. Franţa face un anunţ categoric

Documentul care atestă că titularului i s-a administrat vaccinul anti-COVID a stârnit furtună în Europa, deşi campania de vaccinare în ţările din Uniunea Europeană este abia la început. Deja se conturează tabăra statelor care insistă pentru eliberarea acestui document într-un format internaţional standard, precum şi tabăra celor care resping net un astfel de document.

Paşaportul de vaccinat dezbină Europa. România, prinsă la mijloc. Franţa face un anunţ categoric
de Cristi Popovici    |    Georgiana Adam    |    14 Ian 2021   •   17:30

Autorităţile din Grecia susţin paşaportul de vaccinare. Această ţară vrea să-şi relanseze turismul din vară. Pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să stea în carantină la intrarea în Grecia, autorităţile elene propun realizarea unui document de atestare a vaccinării anti-COVID, valabil la nivelul întregii Uniuni Europene.

În baza acestuia, ar urma să fie posibilă libera circulaţie a celor care se imunizează. Dovada vaccinării anti-COVID nu va fi, totuşi, obligatorie pentru intrarea în Grecia, a precizat premierul acestei ţări.

În contextul controverselor, specialiştii din turism spun că piaţa se va adapta şi pentru cei care nu-şi vor face vaccinul. Acestora li s-ar putea cere în continuare un test Covid negativ, când merg într-o vacanţă în ţări străine.

După Grecia, Danemarca lucrează deja, la rândul său, la un certificat digital de vaccinare, care le-ar permite oamenilor să călătorească nestingherit.

Paşaportul de vaccinare: Franţa se opune categoric, Grecia şi Danemarca îl susţin

Demersul vine după ce mai multe companii aeriene au insistat ca accesul în avioane să fie permis, pe viitor, doar pasagerilor care prezintă dovada vaccinării. Altfel spus, certificatul ar urma să înlocuiască actualul test COVID negativ.

Franţa exclude total un asemenea document de călătorie, care ar îngrădi circulaţia persoanelor.

Un certificat de vaccinat va exista şi în România. Confirmarea vine chiar de la preşedintele Klaus Iohannis. Potrivit preşedintelui, acest document va fi folosit doar în scop medical. Iohannis nu este de acord cu un "paşaport de vaccinare", necesar pentru călătorii.

Românii nu văd cu ochi buni "paşaportul de vaccinare"

"Să folosim aceste certificate de vaccinare ca să impartim populatia europei in doua, vaccinati si nevaccinati, nu mi se pare un lucru bun", spune Iohannis.

Nici românii nu văd cu ochi buni un astfel de "paşaport", în condiţiile în care vaccinarea este, totuşi, opţională iar libertatea de mişcare este, încă, un drept în vigoare la nivelul UE.

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close