Antena 3 CNN Actualitate Presiuni pentru introducerea ”pașaportului COVID”. Ce au hotărât liderii Uniunii Europene

Presiuni pentru introducerea ”pașaportului COVID”. Ce au hotărât liderii Uniunii Europene

Introducerea pașaportului de vaccinare împarte Europa în două. Liderii Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la o decizie. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat la summit-ul virtual al Consiliului European că este prea devreme să se decidă dacă certificatele de vaccinare trebuie considerate, sau nu, documente de călătorie. Totodată, liderii europeni îi îndeamnă pe cetățeni să evite călătoriile neesențiale în străinătate.

Presiuni pentru introducerea ”pașaportului COVID”. Ce au hotărât liderii Uniunii Europene
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    22 Ian 2021   •   13:45

”Există și întrebarea politică, cum te poți asigura că drepturile celor care nu au avut acces la vaccin și ce alternative le oferi celor care au avut motive legitime pentru care nu au avut acces la vaccin? În același timp, cum putem proteja datele personale ale cetățenilor?”, a spus Ursula von der Leyen.

Sabina Iosub, realizatorul emisiunii Be EU, a intrat într-o convorbire telefonică la Antena 3 unde a explicat ce s-a întâmplat la summit-ul european. 

”Ieri, la summit-ul virtual, au participat cei 27 de șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, analizând, pe de-o parte, situația sanitară, pe de altă parte, au discutat destul de aplicat, subiectul vaccinării. 

În ceea ce privește măsurile sanitare, s-a discutat mult despre închiderea, sau nu, a granițelor, în condițiile în care au fost state care s-au îndreptat spre ideea unui lockdown la nivel european. 

Probabil într-un consiliu european viitor se va da o direcție mai clară către descurajarea a tot cea înseamnă deplasări neesențiale. Și aici, desigur, vor fi din nou probleme cu deplasarea între state. Dar până atunci, este clar să se va accelera pe cât se poate zona de vaccinare. 

Liderii Uniunii Europene au spus că este extrem de important ca, în statele membre să aibă loc vaccinarea așa cum a fost programată, de aceea au reiterat către firmele producătoare ideea de a-și menține termenele de livrare a vaccinurilor. 

În ceea ce privește așa numitul pașaport de vaccinare, cred că e important ce au decis liderii europeni, și anume că ar trebui să există un document la nivel european care să certifice faptul că o persoană este vaccinată. Ce nu au decis încă și urmează să fie analizat, este felul în care acest document va fi folosit” a declarat Sabina Iosub. 

×
Subiecte în articol: paşaport de vaccinare
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close