Antena 3 CNN Actualitate PAŞTE 2019. Tradiții în Săptămâna Mare: Balamalele se ung cu ustoroi. Cine doarme joi e leneş tot anul

PAŞTE 2019. Tradiții în Săptămâna Mare: Balamalele se ung cu ustoroi. Cine doarme joi e leneş tot anul

PAŞTE 2019. Tradiții în Săptămâna Mare: Balamalele se ung cu ustoroi. Cine doarme joi e leneş tot anul
25 Apr 2019   •   12:49

PAŞTE 2019. Sătenii de pe Valea Someşului şi de pe Valea Bârgăului din Bistriţa-Năsăud respectă cu sfinţenie tradiţiile din Săptămâna Luminată pentru a fi feriţi tot anul de necazuri şi boli: se curăţă casele, se dau balamalele porţii cu usturoi, se cumpără haine noi, se ţine post şi se ameninţă nucii.

PAŞTE 2019. În Lunea Curată, prima zi a Săptămânii Mari de dinainte de Paşte, sătenii de pe Valea Bârgăului încep dis-de-dimineaţă lucrul, pentru nu-i prinde Paştele cu casa necurăţată.

PAŞTE 2019. “În Lunea Mare se scoate totul din casă la aerisit, se repară lucrurile stricate din gospodărie, se văruiesc casele şi pomii din curte. Spre seară se mătură curţile, şurile şi grajdurile. Casele trebuie să strălucească de curăţenie de Paşte”, povesteşte Florentina Majeri, o localnică de pe Valea Bârgăului care respectă cu sfinţenie toate obiceiurile de sărbătoare.

PAŞTE 2019. În marţea din Săptămâna Mare, numită şi Marţea Seacă se ţine post, care, conform credinţei populare de pe Valea Someşului, îi scapă pe localnici de durerile de cap dar fereşte şi animalele din gospodărie, postul fiind ţinut ca „să nu sece laptele la vacile din gospodărie”. Continuarea AICI.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close