Patapievici, decorat de Băsescu la Cotroceni

de M.Z.    |    09 Mai 2014   •   17:07
Patapievici, decorat de Băsescu la Cotroceni Foto: captura Antena 3
Preşedintele Traian Băsescu a decorat, vineri, într-o ceremonie la Palatul Cotroceni, mai multe personalităţi culturale şi ale vieţii civile, între care Horia-Roman Patapievici.  Printre cei decoraţi de preşedinte se mai numără, de asemenea, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Călin Peter Netzer.

Horia-Roman Patapievici este prezent, vineri după-amiază, la Palatul Cotroceni, la ceremonia de decorare. 

În cadrul ceremoniei care a avut loc la Palatul Cotroceni, preşedintele i-a conferit Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de ofiţer profesorului universitar doctor Gabriel Liiceanu "în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa activitate, pentru capacitatea managerială dovedită prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a avea acces la cultură, fiind un model pentru tânăra generaţie". 
 
Preşedintele Traian Băsescu a mai acordat Ordinul Naţional "Serviciul credincios" în grad de cavaler scriitorului Horia Roman Patapievici "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane contribuind pe această cale la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei". 
 
Un decret de decorare a lui Patapievici cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler a fost publicat în Monitorul Oficial în octombrie 2010. Potrivit decretului publicat la acel moment în Monitorul Oficial, decoraţia i-a fost acordată lui Patapievici la propunerea ministrului Culturii, "în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia avută în domeniul istoriei ideilor, pentru talentul şi originalitatea dovedite în cercetarea marilor teme ale culturii contemporane, contribuind, pe această cale, la animarea vieţii intelectuale româneşti şi la promovarea libertăţii de gândire şi exprimare în acord cu principiile democraţiei".
 
Preşedinţia nu a confirmat că decoraţia care i-a fost înmânată vineri lui Patapievici este cea conferită în 2010.

În cadrul ceremoniei de vineri de la Palatul Cotroceni, şeful statului l-a decorat de asemenea pe regizorul Călin Peter Netzer cu Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, "în semn de înaltă apreciere pentru excepţionala sa dăruire artistică încununată prin premierea filmului "Poziţia copilului" cu Trofeul Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, pentru activitatea regizorală şi contribuţia remarcabilă în promovarea cinematografiei româneşti atât în ţară, cât şi în străinătate, ca exponent al tinerei generaţii de regizori români".     
 
Preşedintele Traian Băsescu i-a mai conferit directorului Muzeului Naţional Cotroceni, Adina Renţea, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în conservarea şi patrimoniului cultural naţional, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută la Palatul Cotroceni". 
 
În cadrul aceleiaşi ceremonii, şeful statului i-a conferit Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor scriitorului şi criticului literar Dan C. Mihăilescu, Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler criticului muzical Dumitru Avakian şi realizatorului de programe Radio România Cultural Teodora Stanciu, "în semn de înaltă apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în promovarea valorilor perene ale culturii româneşti, pentru implicarea directă şi constantă în organizarea şi promovarea acţiunilor organizate la Palatul Cotroceni în cadrul programului "Cotroceni - porţi deschise culturii".

Prezenţa lui Patapievici la Cotroceni vine în contextul recentului scandal dintre palate, pe tema decorării foştilor şefi ai ICR.
 
Preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale o sesizare care îl vizează pe premierul Victor Ponta, legată de faptul că şeful Guvernului nu a contrasemnat o serie de decrete de decorare care vizau "înalte personalităţi ce au asigurat conducerea ICR în perioada 2005-2012".

În sesizarea adresată Curţii Constituţionale de preşedintele Traian Băsescu se spune că premierul Victor Ponta a refuzat nemotivat să contrasemneze decretele de decorare pentru Horia-Roman Patapievici, Tania Radu, Mircea Mihăieş şi Dan Croitoru, din fosta conducere a ICR.

Ulterior, Ponta a spus că nu poate contrasemna pentru decorarea "unor indivizi care au gestionat greşit sau au deturnat bani publici", iar unii dintre ei "au avut deseori opinii anti-româneşti sau chiar fasciste" şi că, dacă preşedintele doreşte să îi decoreze o poate face, dar nu cu semnătura sa.


Băsescu: Nici oamenii politici, nici mulţi români nu se străduiesc să înţeleagă intelectualitatea
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că decorarea mai multor intelectuali din România reprezintă un semn şi a arătat că nici oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români nu ştiu să îşi ţină aproape această intelectualitate şi nu se străduiesc deloc să o înţeleagă. 
 
Traian Băsescu a declarat în discursul susţinut după ceremonia de decorare că îşi dă seama că se află în faţa "unei părţi a intelectualităţii române", pe care tot timpul a încercat să o înţeleagă în exigenţele ei, chiar dacă nu a înţeles-o întotdeauna în scrisul ei, în opera ei, în întâmplările culturale pe care le-a generat. 
 
"Asta nu este vina lor, ci este a mea. Cu toate acestea, nu am niciun complex faţă de intelectualitatea din România, pentru că, sunt convins, niciunul din ei n-ar conduce un vapor de 300 de metri, aşa că asta e - fiecare, la ce ne pricepem", a afirmat preşedintele. 
 
Şeful statului a spus că evenimentul de vineri este un semn de recunoştinţă, nu neapărat a preşedintelui. 
 
"Mulţi confundă un moment de decorare cu momentul în care preşedintele oferă ceva. Nu, preşedintele doar recunoaşte merite, şi nu o face în numele lui, ci o face în numele naţiunii pe care oamenii decoraţi o servesc", a spus Băsescu. 
 
Traian Băsescu a mai spus că şi-ar dori ca "întâmplarea de astăzi" să fie un semn către toată intelectualitatea din România. "O intelectualitate pe care şi noi, oamenii politici, dar şi încă prea mulţi români,nu ştiu să şi-o ţină aproape, nu se străduiesc deloc să o înţeleagă şi trec pe lângă ea fără să realizeze că trec pe lângă ce are mai valoros naţiunea română", a adăugat preşedintele. 
 
El a arătat că sunt oameni care au făcut ca, pentru cititorii români, marile opere ale lumii să nu rămână străine, oameni care generează idei filosofice, idei de valoare, idei pe care prea puţini sunt pregătiţi să le pună în aplicare sau să le valorifice. 
 
"Avem tot aici reprezentanţi a unei instituţii care, pentru mine, a devenit o mândrie. Slavă Domnului, că această mândrie a acoperit perioada 2005-2012. Aş spune, pentru stabilitatea din România, în funcţii importante, a fost totuşi o performanţă şi mă refer nu numai la Horia Roman Patapievici, dar ma refer la toată echipa din care a făcut parte şi domnul Mihăieş, toată echipa de la ICR, care au făcut ca Institutul Cultural Român să fie un egal al Institutului Cervantes, spre exemplu, sau al altor extrem de importante instituţii culturale", a spus preşedintele Băsescu. 
 
Potrivit şefului statului, faptul că în mandatul acestei echipe Institutul Cultural Român a deţinut preşedinţia institutelor culturale din lume este un element de mândrie, poate nu atât pentru cei care au condus ICR, dar în primul rând pentru el.
 
"Institutul a dat o şansă extraordinară oamenilor valoroşi din cultura românească să fie cunoscuţi în străinătate. Sigur, aproape ca la celebra finală de la Sevilla, m-am bucurat când am aflat că un film românesc a câştigat Ursul de Aur la cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei. Nu mai puţin important - şi aici sunt patru oameni care au făcut din Palatul Cotroceni o poartă deschisă înspre cultură, prin programul - dintr-o instituţie care pentru foarte mulţi români este o enigmă, cei decoraţi astăzi au reuşit să facă un loc în care românii care au dorit să aibă parte de momente de cultură de cel mai înalt nivel au putut să vină şi să-şi liniştească sufletul în preajma unor opere de artă, a unor proiecte culturale excepţionale", a spus Băsescu.
 

Parteneri
x close