Antena 3 CNN Actualitate Reacţia Patriarhiei Române după ce Dorin Cioabă a anunțat că vrea să dea BOR în judecată: "Doar în acest context poate fi şi trebuie înţeleasă şi "robia romilor"

Reacţia Patriarhiei Române după ce Dorin Cioabă a anunțat că vrea să dea BOR în judecată: "Doar în acest context poate fi şi trebuie înţeleasă şi "robia romilor"

Patriarhia Română a reacţionat la anunţul lui Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care vrea să de în judecată BOR pentru anii de robie a romilor.

Reacţia Patriarhiei Române după ce Dorin Cioabă a anunțat că vrea să dea BOR în judecată: "Doar în acest context poate fi şi trebuie înţeleasă şi "robia romilor"
Sursa foto: Profimedia Images
de Claudia Popovici    |    01 Mar 2023   •   16:50

Instituţiile statului, Biserica şi societatea românească sunt chemate să contribuie la cunoaşterea obiectivă a adevărului istoric al robiei romilor şi să contribuie la susţinerea acestei minorităţi, afirmă Patriarhia Română, ca răspuns adresat lui Dorin Cioabă, autointitulatul rege al romilor, care anunţă că romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie.

"Dacă ignorăm complexitatea realului şi a istoriei, reducând totul la câteva idei simplificatoare, dacă sfidăm realitatea încercând să judecăm şi să tranşăm trecutul cu un instrumentar total inadecvat acestuia, cel al sensibilităţilor, al actualelor drepturi civice, al avansului cunoaşterii şi al logicii prezentului, ca şi cum acest instrumentar ar fi aplicabil şi unor lucruri din afara experienţei sociale în care a apărut, atunci ne aflăm cu certitudine în faţa unui şir nesfârşit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei.

Cum vom putea îndrepta, de pildă, atâtea cruzimi şi nedreptăţi strigătoare la cer consumate în antichitate, în Evul Mediu, în Renaştere, în timpul sângeros al Revoluţiei Franceze, al Holocaustului nazist şi sinistrului Gulag comunist sau în oricare epocă istorică ale cărei reverberaţii oricât de sublimate ajung încă supărător până la noi?

Cum vom putea rescrie istoria în aşa fel încât ea să se transforme într-un senin prezent continuu, edificat utopic pe ştergerea radicală a accidentatului relief cultural, social şi moral al trecutului?", se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

Potrivit sursei citate, "lumea, până relativ recent în epoca modernă, a fost organizată strict pe principii ierarhice care structurau piramidal societatea, formată din varii categorii de oameni incluse în sistemul politico-social al vremurilor", în acest fel funcționând lumea multe mii de ani, conceptul de autonomie personală sau de persoană juridică apărând foarte târziu. În acest context şi doar în el poate fi şi trebuie înţeleasă şi "robia romilor", consideră Patriarhia.

Dorin Cioabă anunţă că romii vor să dea în judecată Biserica Ortodoxă pentru anii de sclavie

Patriarhia va fi astfel dată în judecată într-un proces internațional pentru perioada în care Biserica ar fi contribuit la sclavia romilor din România.

"Credem noi că trebuie să se facă puțină lumină în situația aceasta. De 167 de ani de când romii au fost dezrobiți, Biserica Ortodoxă nu a făcut nimic și nu și-a cerut niciodată scuze public și tot mușamalizează acest subiect.

O să spunem în conferință și de ce.

Am cerut public și prin diverse proiecte, pentru că au fost o serie de proiecte cu fonduri elvețiene pe care ei le-au refuzat, pentru că n-au vrut să pună la dispoziție documente", a spus Dorin Cioabă, pentru Turnul Sfatului.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close