Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Daniel, avertisment subtil pentru guvernanţi: Regimul comunist a căzut după ce a interzis pelerinajul la Sfântul Dimitrie

Patriarhul Daniel, avertisment subtil pentru guvernanţi: Regimul comunist a căzut după ce a interzis pelerinajul la Sfântul Dimitrie

Patriarhul Daniel, prezent la ceremoniile religioase desfăşurate de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului, a transmis un mesaj subtil guvernanţilor. La predica din cadrul liturghiei, Prea Fericitul a amintit că regimul comunist a căzut, după ce în anul 1989 a interzis pelerinajul de Sfântul Dimitrie.

Patriarhul Daniel, avertisment subtil pentru guvernanţi: Regimul comunist a căzut după ce a interzis pelerinajul la Sfântul Dimitrie
de Dana Musceleanu    |    27 Oct 2020   •   11:48

”În toamna anului 1989, cu ocazia hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o şedinţă importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la biserica Sf. Nicolae din apropiere.     

Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut, iar în clădirea de alături, care a devenit Palatul Patriarhiei, în 2007, chiar de Sf. Dimitrie, a fost înființat centru de presă Basilica al Patriarhiei, care transmite slujbele spre bucuria oamenilor din țară și din diaspora” – a spus Patriarhul Daniel, spre încurajarea românilor.

Capul BOR a mai prezentat exemple de minuni făcute de sfântul prăznuit în diverse momente de cumpănă prin care Bucureştiul a trecut de-a lungul timpului, adresând un apel la credinţă şi speranţă. 

Dumnezeu nu se lasă batjocorit!

“Dumnezeu nu se lasă batjocorit! Fraților, nu vă lăsați păcăliți. El este îndelung răbdător, dar este şi drept!”, a declarat Patriarhul Daniel în finalul predicii susţinute în faţa sutelor de oameni prezenţi pe Dealul Patriarhiei din Bucureşti.

La slujba oficiată marţi au venit și Marcel Ciolacu, liderul PSD și președintele Camerei Deputaților, Monica Anisie, ministrul Educației, și mai mulți primari de sector.

Sute de oameni au stat la rând şi luni noapte pe Dealul Patriarhiei pentru a ajunge la racla cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, depusă în baldachinul din curtea lăcaşului de cult. Credincioşii au păstrat cu sfinţenie regulile sanitare ca să nu se mai repete situaţia de la sărbătoarea Sfintei Paraschieva, de la Iaşi. Jandarmii au avut grijă ca accesul să se facă pe două culoare în loc de unul, cum a fost zilele trecute. Credicioşii au prezentat buletinul sau şi-au lăsat datele de contact. 

În primele două zile ale ceremoniilor religioase, aproximativ 30.000 de credincioşi au venit să se roage la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou. Din cauza restricţiilor pandemice, accesul a fost permis doar persoanelor cu reședința în municipiul Bucureşti.

 

×
Parteneri
Elevii vor avea o oră în plus pe săptămână, din anul școlar 2023-2024
x close