Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Daniel, dat în judecată

Patriarhul Daniel, dat în judecată

Patriarhul Daniel, dat în judecată
10 Feb 2016   •   11:54

Un botoşănean a acţionat în instanţă Biserica Ortodoxă Română, dar şi pe patriarhul Daniel, într-un proces de răspundere delictuală, pe motiv că trei plângeri depuse de acesta împotriva preotului din sat nu au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege, scrie monitorulbt.ro.

Cel care a deschis procesul este Vasile Huminiuc, fiul unui fost stareţ de la Mănăstirea Zosin, condamnat politic în 1954, şi născut în satul Tocileni (comuna Stăuceni), satul de baştină al fostului patriarh al României, Prea Fericitul Teoctist.

Spiritele s-ar fi încins în urmă cu mai bine de trei ani, când Vasile Huminiuc a făcut o plângere la patriarhie, împreună cu alţi 48 de enoriaşi, împotriva preotului din sat, Marin Octavian Poduţ, pe care îl acuză de o serie de presupuse abuzuri şi ilegalităţi, printre care faptul că ar fi instituit taxe pentru anumite servicii religioase, că nu locuieşte în casa parohială şi că l-ar vorbi de rău în biserică.

Plângerea a ajuns la Arhiepiscopia Iaşilor, iar pe 14 august, când la Tocileni au ajuns inspectori eparhiali, semnatarii plângerii ar fi fost huiduiţi şi scuipaţi de susţinătorii preotului.

A urmat aşadar o altă plângere, adresată episcopului vicar Calinic Botoşăneanul, de la Arhiepiscopia Iaşilor, dar tot degeaba.

Întrucât nu a primit răspuns, botoşăneanul s-a adresat pe 6 noiembrie 2013 Patriarhului Daniel Ciobotea, arătând cele întâmplate şi solicitând luarea unor măsuri. Însă, nici de această dată nu a primit răspunsurile aşteptate şi prin urmare Vasile Huminiuc a deschis o acţiune la Judecătoria Botoşani.

Procesul a fost iniţiat chiar la începutul acestei luni, botoşăneanul solicitând daune de 10 lei pentru faptul că nu i s-au comunicat răspunsurile la petiţii, precum şi daune de 20.000 de lei pentru prejudiciile morale şi psihice suferite de el.

Cu toate acestea, botoşăneanul spune că îşi rezervă dreptul ca, în funcţie de atitudinea procesuală a celor în cauză, să renunţe la acţiune.

 

×
Subiecte în articol: Patriarhul Daniel
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close