Antena 3 CNN Actualitate Patriarhul Daniel: Statul să ne dea înapoi ce a luat abuziv

Patriarhul Daniel: Statul să ne dea înapoi ce a luat abuziv

Patriarhul Daniel: Statul să ne dea înapoi ce a luat abuziv
Sursa foto: Foto: VideoNews
06 Dec 2015   •   08:46

Patriarhul Daniel spune că dacă biserica ar primi de la statul român proprietăţile care i-au fost confiscate abuziv nu ar mai avea nevoie de salarii sau bani de la buget. 

 
Mai mult, biserica ar putea accepta şi impozitarea veniturilor dacă s-ar face această reparaţie, a mai precizat patriarhul. 
 
Reacţia acestuia vine după ce guvernul a decis să nu mai aloce bani pentru lăcaşurile de cult în 2016.
 
Patriarhul Daniel nu a rămas dator după ce Guvernul a decis să taie din 2016 finanţările pentru cultele religioase. Capul Bisericii Ortodoxe Române a cerut statului să retrocedeze toată averea naţionalizată în mod abuziv încă de pe vremea regimului comunist.
 
În proiectul de buget pentru anul viitor, secretariatul general al guvernului nu are prevăzut niciun leu pentru lăcaşurile de cult. Este o premieră având în vedere că în ultimii 25 de ani au fost date sume mari bisericilor. Chiar şi aşa, Ministerul Finanţelor a anunţat că bugetul pe anul viitor prevede totuşi creşterea salariilor preoţilor şi angajaţilor bisericii, creştere pentru care au fost alocate deja aproape 150 de milioane de lei în plus. 
 
Scandalul vine în condiţiile în care biserica este acuzată de Curtea de Conturi că nu poate justifica o sumă uriaşă de bani. Legea este de vină pentru această situaţie, spune Patriarhul.
 
Biserica ar fi folosit 300 de mii de lei în alt scop decât cel pentru care au fost destinaţi de Secretariatul de Stat pentru Culte.  Au fost descoperite neconcordanţe şi între listele de plată şi statul de funcţii şi personal.
 

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close