Antena 3 CNN Actualitate Patru românce, angajate ilegal la Londra, deconspirate de reporterii BBC (VIDEO)

Patru românce, angajate ilegal la Londra, deconspirate de reporterii BBC (VIDEO)

Patru românce, angajate ilegal la Londra, deconspirate de reporterii BBC (VIDEO)
10 Ian 2009   •   19:25

Mulţi români, alungaţi din ţară de sărăcie, fentează restricţiile de pe piaţa muncii din Marea Britanie şi se angajează la negru pentru 30 de lei pe oră, cât primeşte un angajat, pentru curăţenie. Ei plătesc 190 de lire, adică aproape 900 de lei, pentru acte false, şi se angajează. Reporterii BBC au filmat, cu o camera ascunsă, patru românce, angajate ilegal, într-un mare hotel din Londra.
Patru dintre angajatele hotelului au recunoscut, fără să ştie că sunt filmate, că, legal, nu aveau dreptul să fie acolo. Ele spun că, pentru fabricarea actelor false, nu a fost nevoie decât de o fotografie, cele 190 de lire şi un nume fictiv.

Reportajul, difuzat de BBC la oră de maximă audienţă, a pus pe jar autorităţile britanice. ?Lucrăm cu hotelul şi cu agenţia care a furnizat angajaţii pentru a rectifica problema. Trebuie să subliniez, însă, că avem nevoie de ajutor de la cetăţeni şi de la autorităţi, de la angajatori, să primim informaţii atunci când descoperă asemenea situaţii, ca să putem lua măsuri?, a declarat Tony Smith, reprezentant al Agenţiei Naţionale a Vămilor din Regatul Unit.
Reprezentanţii hotelului, în care lucrau româncele, susţin că nu ştiau nimic despre situaţia lor şi că verificarea actelor trebuia făcută de compania subcontractată. Declaraţia se bate cap în cap cu afirmaţiile făcute de directorul hotelului: ?Noi suntem responsabili, şi aveţi dreptate, să ne asigurăm că toţi oamenii aduşi aici prin subcontractori au datele corecte de asigurări sociale, că au dreptul legal să fie angajaţi în Regatul Unit. Este răspunderea noastră?, spunea Azad Cola în rumă cu aproape trei ani.
În cazul de faţă însă, răspunderea pare a nimănui. Agenţia prin care au fost angajate româncele se declară, la rândul ei, doar o victimă a unei escrocherii. Cui îi va fi atribuită vinovăţia e mai puţin important pentru noi. Ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze este că, încă o dată, românii sunt văzuţi drept infractori peste hotare - oameni care ar risca să facă puşcărie pentru o slujbă prost plătită, pe care aproape nimeni nu o doreşte.
Observator

×
Subiecte în articol: acte false
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close