Antena 3 CNN Actualitate Patru români au fost condamnaţi la închisoare pentru un jaf de 2 milioane de lire din biserici

Patru români au fost condamnaţi la închisoare pentru un jaf de 2 milioane de lire din biserici

Patru bărbați, români, care au furat tabla plumb de pe acoperişurile a 20 de biserici din Anglia au fost condamnați la închisoare. Judecătorii au descris banda ca fiind „sofisticată, persistentă și organizată”. Dauna adusă lacaşurilor de cult depăşeste 2 milionare de lire.

Patru români au fost condamnaţi la închisoare pentru un jaf de 2 milioane de lire din biserici
Sursa foto: Pixabay.com
de Georgiana Adam    |    07 Ian 2021   •   18:00

Paul Buica, Constantin Motescu, Laurențiu Sucea și Mihai Birtu au jefuit peste 20 de biserici de pe teritoriul Marii Britanii între 2018 și 2020. Daunele cumulate produse lăcașelor de cult în urma jafurilor celor patru români, depășesc 2 milioane de lire sterline, mai ales că unele dintre ele erau clădiri istorice protejate, vechi de sute de ani.

Clădirile afectate s-au confruntat cu facturi mari de reparaţii iar unele dintre ele au suportat toate costurile de remediere a acoperisului pentru că nu aveau asigurare.

Vicar la unul din lăcaseşe de cult: Au „profanat” biserica pentru „câteva kilograme în valoare de plumb”

Judecătorul Sjölin Knight a descris banda ca fiind „sofisticată, persistentă și organizată”, natura infracţiunii de furt fiind foarte gravă, nu din cauza obiectului fuctului ci din cauza naturii cladirilor vizate, subliniind că micile congregații încă se luptă să plătească costul reparaţiilor".

Michael Cranmer-Brown, procuror, a declarat instanței că "unele dintre bisericile vizate sunt epicentrul comunității locale multe secole și au fost clasificate în clasa I, unele din ele având asigurări limitate sau deloc”, notează BBC

Pr. Stuart Grant, vicar al St. Peter's Langtoft din East Yorkshire: Sunt „recunoscător” că oamenii au fost aduși în fața justiției

Toți cei patru români acuzați au recunoscut că sunt vinovați de infracțiuni în cadrul unei audieri preliminare.

 Motescu și Sucea au primit câte 6 ani și șase luni de închisoare, Buica a primit 6 ani de închisoare, iar Birtu a fost încarcerat pentru 3 ani și 7 luni.

 

×
Subiecte în articol: romani hoti Anglia furt biserici
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close