Pătruţi, preşedinte ANRM: Gazele din Marea Neagră şi cele de şist ar putea asigura consumul intern al României

de A.M.P    |    04 Apr 2012   •   16:25
Pătruţi, preşedinte ANRM: Gazele din Marea Neagră şi cele de şist ar putea asigura consumul intern al României Foto: enational.ro

Rezervele potenţiale de gaze din Marea Neagră, precum şi posibililele zăcăminte de gaze de şist ar putea asigura consumul intern al României, dar este prea devreme pentru a avansa evaluări privind cantităţile, a declarat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Alexandru Pătruţi, informează Mediafax.
   
"Cu certitudine că, luând în calcul potenţialele rezerve din Marea Neagră şi gazele de şist, România va putea să îşi asigure necesarul de consum din producţia internă", a afirmat Pătruţi.
   
El a adăugat că rezervele certe de gaze naturale din România se ridică la aproximativ 100 miliarde metri cubi. România consumă anual aproximativ 14 miliarde metri cubi de gaze.
   
Cei mai mari producători de gaze din România sunt companiile Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care asigură peste 90% din producţie, diferenţa fiind importată în principal de la firme agreate de grupul rus Gazprom.

Producţia internă asigură 75-80% din consum.
   
O altă resursă este reprezentată de gazele de şist. Cantitatea de gaze neconvenţionale este proporţională cu cea a gazelor convenţionale, însă deocamdată nu poit fi estimate rezervele, a precizat preşedintele ANRM.
   
Pătruţi afirma în februarie că rezervele probabile de gaze naturale sunt de 660 miliarde metri cubi.
   
România producea spre sfârşitul anilor '70 şi în anii '80 peste 30 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, cu vârfuri la mai mult de 35 de miliarde, însă producţia a scăzut gradual după 1989.
   
OMV Petrom a anunţat în luna februarie că a făcut o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.
   

x close